Akciók, kampányok

Hagyatéki Trv.módosítás
2017-04-10
Mi lesz a magukra maradt állatokkal?

Kezdeményezés a hagyatéki törvény módosítására.

Munkánk során egyre több esetben találkozunk azzal a drámával hogy elhunyt házikedvencet tartó örökösei, az Hagyatéki Trv.módosításállatot magára hagyják, szélnek eresztik, vagy gyepmesteri telepre juttatják. Ezek az akár 10-12 éve pamlagon élő, kedves négylábú családtagok egyik pillanatról a másikra reménytelen körülmények közé kerülnek és örökbe adásuk a legnehezebb feladat. Ezért alapítványunk társadalmi párbeszédet kezdeményez a megoldás érdekében. A hagyatéki törvény, jelenleg csak ingó és ingatlan vagyont, vagyon értékű jogot, kötelezettségeket ismer: a cselekvőképtelen, vagy korlátozottan cselekvőképes „személyként”, ugyanakkor meg sem említi az örökhagyó birtokában lévő társ-állatokat, akiket akár örökösként, akár hosszú távú kötelezettségként is értelmezni lehet, hiszen tartós ellátásukról az örökhagyó, szándékai szerint gondoskodott volna, amennyiben halála nem következik be. Ezen állatok védelmében - akik saját érdekeiket érvényesíteni nem képesek- szükségesnek tartjuk, hogy a Hagyatéki Törvény szabályozza státuszukat és adjon lehetőséget arra, hogy élethez való jogukat hosszú távon, megfelelő minőségben biztosítsák! Ezért szeretnénk, ha elindulna egy közös gondolkodás, a döntéshozókkal, döntést előkészítőkkel: hogyan lehetne az állatok érdekében humánusan és jogszerűen, megnyugtató és végleges megoldást találni? Javaslataink: Maci&Leila (0)Javaslatunk, hogy örökléskor az örökösöket kötelezzék, hogy haladéktalanul, megfelelően és ellenőrizhetően gondoskodjanak az örökhagyó elhunyta miatt magára maradt állataikról. Amennyiben erre nem hajlandóak, vagy nem képesek, az állatról való gondoskodást a Hagyatéki Törvény kezelje olyan hosszú távú kötelezettség vállalásnak, amelynek anyagi fedezetét az örökség terhére kell elkülöníteni.
  • Hagyatéki eljárást az állat érdekében, (a körülmények ismeretében, indokolt esetben) kezdeményezhesse állatvédő szervezet is.
  • Legyen kezelhető az állat, az öröklésben érdekeltként is: ha érdeke veszélyben van
„cselekvő képtelen”- ként képviselhetné az érdekeit állatvédő szervezet. Célunk:
  1. Egy olyan végrendeleti blanketta kidolgozása, amely megoldást nyújt az örökhagyók hagyatékában maradt, állatok (első körben kutyák) megfelelő elhelyezésére, a tartás ellenőrzésére, felügyeletére.
  2. Javasoljuk a kutya elkülönítését a hagyaték többi részétől, továbbá a kutyával együtt a tartáshoz szükséges vagyonrész juttatását a gondozásra kiválasztott magánszemélynek, vagy szervezetnek.
  3. Fontosnak tartjuk, hogy (akár megyénként) legyenek kijelölve olyan szervezetek, amely ellenőrizni jogosultak a megfelelő tartást.
  Tudjuk, hogy a feladat összetett, de kezdjünk bele mielőbb! Számítunk mindenkire, aki tudásával hozzájárulhat a megoldáshoz!
Tovább »
fotopalyazat-ikon
2017-01-07
Elindult “Keverék kutyám akcióban” fotópályázatunk!
Van egy jó fotód keverék kutyádról? Ha még nincs, itt az ideje egy jó kis fotózásnak! Ha pedig már van, mutasd meg másoknak is, hátha a te képed nyeri értékes díjaink egyikét…és persze a kutyás társadalom elismerését!
3Kutyáink számtalan olyan pillanattal ajándékoznak minket, amit érdemes megörökíteni. Labdázik, úszik, kirándul, felássa a kertet, elfoglalja a kanapét, vagy „párás” szemekkel koldul az étkezőasztalnál? Fényképezőket elő, örökítsd meg, lássuk milyen a te keverék kedvenced akcióban! Kattints a Facebook oldalunk baloldalán, a FOTÓPÁLYÁZAT alkalmazásra és már kezdődhet is a kép feltöltés…no és persze a szavazás! Fotópályázat alkalmazásunkat ezen a közvetlen linken is elérheted. Buzdítsd barátaidat ismerőseidet is, hogy a Te képed is nyerhessen! Mindenki, egyszer szavazhat 4-nyeremenyekegy fotóra, de akár több képre is leadhatod szavazatidat. Persze, ha Te nem pályázol, akkor is kísérd figyelemmel kíséred a versenyt, hiszen naponta találhatsz újabb képeket. Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is! :-) (Az alkalmazást, csak asztali PC-ről, vagy notebookról tudod használni. Mobilról, tabletről sajnos nem.)
Tovább »
belyegkep-2017
2017-01-02
2017-ben is ingyen ivartalanítjuk az Illatoson örökbefogadott, valamennyi kutyát!
A kutyák túlszaporodásának csökkentése érdekében alapítványunk ebben az évben is folytatja Születésszabályozási Programját. plakat-reszletes-2017VALAMENNYI KUTYA IVARTALANÍTÁSÁT ÁTVÁLLALJUK, akiket magyar magánszemély közvetlenül az Illatosról, vagy a Vigyél Haza Alapítványtól 2017 január 1-től fogad örökbe! (Az ingyenes ivartalanítási lehetőség, visszavonásig érvényes.) Az akció révén még inkább érdemes kutyát örökbe fogadni tőlünk, vagy az Illatos útról annak, aki az állatról, felelősen gondoskodni tud majd. Kampányunkkal több ezer, nem kívánt, kidobott kutya megszületését előzhetjük meg. Az ivartalanítás menetéről, részletesen ITT olvashattok.   Reméljük, hogy példa értékű kezdeményezésünkhöz önkormányzatok, intézmények és civil szervezetek is csatlakoznak majd. Meggyőződésünk szerint, az évről- évre hatványozódó probléma megelőzése ésszerűbb és eredményesebb, mint a születendő, esélytelen állatok sintértelepeken, vagy – az állandó teltházzal küzdő- menhelyeken való tartása.
Tovább »
mikrochip vigyél haza.négyzet
2016-12-29
Szilveszterkor, a fővárosban, már 30 ingyenes mikrochip leolvasóhelyünk segíti az elkóborolt kutyák gazdikhoz történő visszajuttatását
Az elkóborolt kutyák bejelentését és megtalálását segíti, a Vigyél Haza Kutyakereső, ami már a neten is elérhető (www.w-ebkereso.hu), vagy Androidos, és iPhone telefonra is letölthető az ingyenes alkalmazás. mikrochip vigyél haza vágottVigyél Haza Alapítvány a főváros 28 pontján, ingyenes mikrochip leolvasó helyeket létesített, ahol bárki számára  elérhetővé teszik a kihelyezett leolvasókat. A chip leolvasó pontok megtalálhatóak a webes, vagy az ingyenes Androidos, és iPhone mobil alkalmazásokban. A leolvasóval ellátott éttermek, intézmények bejáratánál egyedi matrica hívja fel a lehetőségre az állatbarátok figyelmét. A mikrochip egyszerű leolvasása után a leolvasó hely kapcsolatba lép az alapítvány fiatal állatorvos önkénteseivel, akik az online adatbázisban ellenőrzik az állat gazdáinak adatait, majd felveszik vele a kapcsolatot, hogy hazavihesse elkóborolt kedvencét. A tűzijáték közeledtével a felelős kutyatartókhoz és családtagjaikhoz fordulunk. A petárda, a tűzijáték robbanásakor keletkezett hirtelen nagy erejű fény- és hanghatás sokkszerűen éri a szabadon lévő állatokat, A kutyák az ilyenkor elszenvedett halláskárosodás, szemsérülések, esetleges égési sérülések, vagy epilepsziás roham hatására rémülten menekülnek: megszokott környezetükből kiszabadulva elkóborolnak, vagy közlekedési baleset áldozatai lesznek. Ezért kérjük a gazdikat, hogy fokozottan ügyeljenek kedvenceikre ezeken a napokon! - Engedjék be a házba, lakásba kutyáikat ezen a napon este 6 és reggel 6 óra között legalább erre a 12 órára! - Csak pórázon sétáltassák kedvencüket és lehetőleg ne vagy csak kevés időre hagyják egyedül őket! - Tegyenek a kutyáikra bilétával ellátott nyakörvet az elérhetőséggel, és ellenőriztessék szükség esetén mikrocsip regisztrációját állatorvosuknál! - Kérjük a szülőket, nagyszülőket, háztulajdonosokat: erre a néhány órára tegyék félre fenntartásaikat: keressenek megoldást arra, hogy az egyébként kertben, szabadban élő kutyák is biztonságban tölthessék az ünnepet! Minden felelős állattartónak és kutyabarátnak Boldog Új Évet Kíván, a Vigyél Haza Alapítvány az emberbarát állatbarát VigyelHaza-horz
Tovább »
poloarveres-0
2016-12-28
Dóri és Laci önzetlen segítsége: A póló árverés története.
Idén októberben, Kaliforniában, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdásaink közül, hatan hivatalosan is bekerültek a Hírességek Csarnokába, és ezzel a vizes sportágak halhatatlanjai közé. poloarveres-2A rangos eseményen jelen volt Tombácz Dóra, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai intézetének munkatársa is, és nagyszerű kezdeményezésre szánta magát: aláíratott egy eredeti amerikai futball trikót, a hat vízipólós fiúval, Kemény Dénessel és Kovács Ágival is. Ezt a pólót Dóra alapítványunk javára ajánlotta fel, amit decemberben árverésre bocsátottunk a Magyar Vízilabda Szövetség segítségével. A sikeres árverés után jött az újabb meglepetés: Mikor felvettük a nyertessel, Farkas Lacival a kapcsolatot, közölte, neki ez a póló, a árverésen elért árnál sokkal többet ér, ezért segítségként ennek a dupláját: 50.000 forintot adományozott alapítványunk védencei javára!     Laci egy munkahelyi baleset miatt, 2007 július óta kerekesszékben él. Azóta, legfőbb célja, hogy megmutassa az embereknek, hogy így is poloarveres-4lehet teljes életet élni. Óvodákba iskolákba munkahelyekre jár, sérült társaival előadásokat tartani, 2009 óta, pedig tagja, Magyarország egyetlen kerekesszéke rögbi csapatának is. Mint mondta, a póló megszerzésével két legyet ütött egy csapásra: segíthetett is és egy fantasztikus ereklyéhez is hozzájutott! Már szinte mesébe illő, hogy mind Dóra, mint Laci szegediek, így a póló gyorsan és közvetlenül elkerült a nagylelkű adományozóhoz. :-) Persze, mi is úgy érezzük, hogy a póló árveréssel rengeteget nyertünk: fantasztikus embereket ismerhettünk meg Dóri és Laci és a vízipólósok személyében! Kedves Dóri és Laci! Köszönjük, hogy segítettetek nekünk és egyúttal példát mutattatok emberségből, önzetlenségből! Itt még több képet nézhetsz a történetről. Az előzményekről ITT olvashatsz.
Tovább »
dsc_0196
2016-11-04
Diagnosztikai tesztekkel is segítjük az Illatos úti kutyák egészség megőrzését.
Amellett, hogy folyamatosan segítjük az árva kutyák gyógyítását, gazdihoz jutását legalább olyan fontosnak tartjuk fertőzések megelőzését is. 1Az Illatos útra bekerülő rengeteg (évi 2500) kutya miatt nagyon fontos, hogy a gyakran előforduló betegségek (pl.giardia), az erőteljes ragályozó képességű fertőző betegségek (pl.parvo), és az egyre gyakoribb, újdonsült betegségek (pl.szívférgesség) diagnosztizálására lehetőség legyen. Ezért döntött úgy alapítványunk, hogy segítjük a betegségek időben történő felismerését. Most, első alkalommal, több mint félmillió forint értékben, szívférgesség, parvo és giardia teszteket (összesen 230 darabot) adományoztunk, így segítve az Illatoson lévő kutyák egészségmegőrzését. Miért is fontos ez?  
  • A GIARDIA nevű véglény okozta hasmenéses tünetekben megmutatkozó betegség nagy létszámú állattartó telepeken (menhely, gyepmesteri telep, kutyapanzió..) nagyon gyakran előfordul, és a betegség a visszatérő hasmenésen túl egyéb jellegzetes tünetet nem mutat.  A forgalomban lévő diagnosztikai tesztek segítségével viszont az elváltozás időben felismerhető, és ennek ismeretében elkezdhető a terápia.
  • A PARVOVÍRUSos bélgyulladás fiatal, immunhiányos, legyengült állapotú kölyökkutyák 2legfélelmetesebb betegsége, mely hányással, véres hasmenéssel és nagyon sok esetben halállal végződő fertőző betegség. A menhelyekre, gyepmesteri telepekre bekerülő ismeretlen immunállapotú kölyökkutyák különösen nagy veszélynek vannak kitéve. A leggyakoribb parvo-járványok szinte mindig ilyen helyeken fordulnak elő. Menhelyi körülmények között alapvető fontosságú a megfertőződött állatok mielőbbi felismerése a teszt segítségével, és az ilyen kutyák gyors izolálása és elkülönített kezelése a többi állattól. (sajnos a parvovírusos bélgyulladásban megbetegedett állatok közel 60-70 %-a elpusztul.
 
  • A SZÍVFÉRGESSÉG egyre nagyobb teret hódít Magyarországon, és a lepkeszúnyog csípésével 4-1a kutyába kerülő féreg hosszú ideig (hónapokig) semmilyen tünetet nem okoz. Súlyos légzőszervi tünetek (köhögés, fáradékonyság) már csak a betegség előrehaladottabb stádiumában észlelhető, ezért fontos szempont, hogy a betegség gyors diagnosztizálása, diagnosztikai tesztek segítségével. A betegség kezelése egyébként hosszantartó, költséges, és veszélyeket is rejt magában. (Ezen felül a betegség zoonózis, azaz állatról - emberre is terjedő elváltozásról van szó.)
     
Tovább »
0.Bélyegép
2016-09-05
17 kutya talált gazdára az Örökbeadó Napon.
Az Illatos úton, a 2016 szeptember 4-i Örökbeadó Napon, 17 kutya, és még 13 macska talált gazdára. Nézegessetek néhány kedves pillanatot az eseményről. (A képeket Apai Marci önkéntes munkatársunk készítette. Köszönet érte!) 1Jó hír azoknak, akik ma nem tudtak eljönni, hogy kutyust válasszanak: Meghosszabbítottuk az Ivartalanítási kampányunkat! Akár közvetlenül alapítványunktól, akár az Illatosról fogadtok kutyát örökbe év végéig, az ivartalanítást alapítványunk térítésmentesen végezteti el! A részleteket itt találjátok: http://vigyelhaza.hu/szuletesszabalyozasi-program/
Tovább »
hőségriadó (2)
2016-06-27
Ha végszükség van, akkor a hőségben, a kocsiban hagyott kutya életének érdekében akár autó ablaka is betörhető!
A végszükségben, segítő szándékkal a tőle elvárható gondossággal, az állat életének megmentése érdekében járt el az állatbarát, és ellene, mégis, hatósági intézkedés, vagy feljelentés történik, a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes jogászai, ingyenes jogi segítséget nyújtanak!
hőségriadó plakát kicsiHőségben, a bezárt járműben magára hagyott kutyának már 10 perc is elég ahhoz, hogy visszafordíthatatlan károsodás következzen be, ami az állat halálhoz is vezethet. Egy forró napon, 30 fokos melegben, akár 10 perc alatt 70 fokosra forrósodik az autó belseje. A kutyának ez kínszenvedés, hiszen ő csak lihegéssel tudja hűteni magát így, akár perceken belül hőgutát kaphat, és elpusztulhat. Ezért, próbáljuk megmenteni az állatot a szenvedéstől és a nagy valószínűséggel bekövetkező haláltól. - Azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot és mondassuk be a kocsi rendszámát, hogy azonnal menjen a kocsijához. - A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztó rendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost - Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is. (Figyelem, a fotó illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel.) - Lehetőség szerint hívjuk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát. - Ügyeljünk arra, hogy az autóban, a végszükség elhárításához feltétlenül szükséges kárt okozzuk csak. (Ne a kocsit törd össze, és ne több ablakot törj be! Szabálysértési értékhatár felett a kutya értékét meghaladó kár okozása büntetőjogi felelősséggel jár és az okozott kárt is meg kell téríteni). - Ha sikerült kiszabadítani, itassuk meg a kutyát, próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, vigyük azonnal állatorvoshoz. Amennyiben a fentieknek megfelelően, végszükségben, segítő szándékkal, az elvárható gondossággal és körültekintéssel, az állat életének megmentése érdekében járt el az illető személy és ellene, mégis, hatósági intézkedés, vagy feljelentés történik, alapítványunk önkéntes jogi segítői ingyenes jogi segítséget nyújtanak! (Nem büntető ügyben, Budapesten tudunk érdemben segíteni. Vidéki nem büntető ügyben jogi tanácsadást tudunk nyújtani.) A Btk 23.§ szerint: „ (1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett. (2) Nem büntethető, aki azért okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett, mert ijedtségből vagy menthető felindulásból nem ismeri fel a sérelem nagyságát. „ Természetesen a leghatékonyabb módja a segítségnek, ha megelőzzük a tragédiát: Ha látjuk, hogy valaki ott akarja hagyni a kutyáját az autóban, győzzük meg arról, hogy ne tegye! Ha szükséges, kérjünk hatósági segítséget! Európában, több helyen a parkolóórákra ragasztott matrica figyelmeztet, miszerint büntetést fizet az, aki a kocsiban hagyja kedvencét. Forintra átszámítva, akár 200ezer forintra is bírságolhatják a lelketlen tulajdonost. Amíg ez nálunk nem valósul meg, az állatbarátok segítségét kérjük! Háttér információk: Az állatvédelmi törvény szerint állatkínzás: az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő - nem kísérleti célra szánt - állategyed tenyésztése, szaporítása. A Btk szerint: Állatkínzás:244. § (1) Aki a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza
Tovább »
MaciLeila (2)
2016-03-28
Valaki hiányzik a hintaszékből!
Maci és Leila, az idős kutya páros gazdája meghalt és mindkét állatot az örökösök leadták az Illatos útra, a fővárosi állategészségügyi telepre. A Vigyél Haza alapítvány önkéntesei nehéz feladatra vállalkoztak: gondozásukba vették a két kutyát és kampányba kezdtek annak érdekében, hogy mindkét kutyát egy helyre egy nagyszívű embernek adják örökbe, aki életük végéig biztosítja számukra a boldog és gondtalan öregkort. Ezért kérték meg fotós barátjukat, Pétert, a vizslafotozas.hu fotósát, hogy készítsenek olyan képeket, ami azt az érzést erősíti a jó érzésű emberekben, hogy a kutyusok várják a gazdit, aki velük töltené a boldog öregkort, akár egy hintaszékében merengve a múltról… és egy boldogabb jövőről. MaciLeila (0) MaciLeila (1) MaciLeila (2) MaciLeila (3) MaciLeila (5) MaciLeila (6) MaciLeila (7) MaciLeila (9) MaciLeila (10) MaciLeila (11) A fotózásról videó is készült, ami visszaadja az esemény hangulatát. (a videó Kovács Andris fotográfus önzetlen segítségével készült. Video.MaciLeilaWerk Az alapítvány önkéntesei remélik, hogy a facebookon megosztott képek  hatására, hamarosan gazdira találnak ezek a nehéz sorsú állatok is, mint a többi védencük.
Tovább »