Civil Díjat nyertünk a Mollal való sikeres együttműködéssel!

Kihirdették a Civil Díj 2024 győzteseit, és a legjobb együttműködés kategóriában alapítványunk, a MOL-lal való sikeres együttműködés révén első helyezett lett!

Tudod, hogyan működik az Ingyenes mikrochip leolvasó hálózat országosan, az elkóborolt kutyákért?

Évente több ezer kutya kóborol el a családjától hazánkban, és nem csupán szilveszterkor. Megtalálásukra az elvesztés idejétől számítva, hatványozottan csökken az esély. A menhelyek és gyepmesteri telepek állandó teltházzal küzdenek, igy kiemelten fontos, hogy az elveszett állatok mielőbb visszataláljanak eredeti gazdáikhoz. Ezért határoztuk el, hogy országos mikrochip leolvasó hálózatot hozunk létre, ahová a lelkiismeretes állatbarátok elvihetik a közelükben talált kutyákat. A chip leolvasását követően pedig önkéntes állatorvosaink segítik az állat azonosítását és hazajuttatását.

Állatmentő kezdeményezésünkhöz legnagyobb együttműködő partnerünk, a MOL, már több mint 200 üzemanyagtöltő állomással csatlakozott, továbbá 70 önkormányzat, polgárőrség, szálloda, étterem és más vállalkozás segíti munkánkat, így gyakorlatilag az ország területét lefedjük. Munkánk fontosságát és eredményességét megismerve folyamatosan jelentkeznek újabb-és újabb vállalkozások, hogy önként csatlakozhassanak ingyenes leolvasó hálózatunkhoz. Önkéntes állatorvosaink száma is folyamatosan nő, így a megtalált kutyák azonosítása is gyorsabbá, biztonságosabbá válik.

A Mol-lal és a többi együttműködő partnereinkkel közösen, 2022-ben 1800 elkóborolt kutyát, 2023-ban pedig, már közel 2000 kutyát juttattunk vissza eredeti gazdájához, megelőzve ezzel, hogy a házikedvencek menhelyekre, vagy gyepmesteri telepekre kerüljenek!

Kezdeményezésünkkel 3-4 állatmenhely, vagy gyepmesteri telep munkáját tudtuk kiváltani, vagy megkönnyíteni, ezzel is csökkentve a közterületeket kóborló, árva állatok számát.

Komoly sikerként értékeljük, hogy megkeresett bennünket a WAZE Magyarország csapata is, és rendszerükben is feltüntetik a mikrochip leolvasó pontokat.

Hálásan köszönjük a MOL-nak, önkéntes állatorvosainknak és valamennyi partnerünknek a kiváló együttműködést!

Ismerd meg jobban, hogy miről is szól a civil díj?

A hazai civil szervezetek, bár sokszor nehezített pályán mozognak, eredményeikkel nagy hatással vannak kisebb-nagyobb közösségek, vagy akár egész települések életére.  A NIOK Alapítvány idén is kiosztotta a Civil Díjakat 10 kategóriában, hogy elismerje azokat a civil szervezeteket, akik az elmúlt évben pótolhatatlan munkát végeztek, jobbá téve az élet számos területét.

A civilek munkája sokszor láthatatlanul szövi át a mindennapjainkat, óriási terheket vesznek le terheket a társadalom és a kormányzat válláról – legyen szó többek között szociális ellátásról, környezetvédelemről, jogvédelemről. A civil szervezetek a rászorulók közvetlen támogatása mellett vidéki és városi közösségeket építenek, vagy éppen kiállnak a mindannyiunkat megillető emberi jogokért. A Civil Díj célja minden évben megtalálni és elismerni példaértékű kezdeményezéseket, és segíteni, hogy minél több emberhez eljusson a hírük.

A Civil Díjakat minden évben nyilvános pályázati szakaszt követően szakmai zsűri ítéli oda több kategóriában. A zsűri tagjai között civil szervezetek kiemelkedő képviselői, civil ügyek iránt elkötelezett neves vállalati szakemberek, valamint idén először korábbi díjazott szervezetek vezetői kaptak helyet.

Az idei évben 170 jobbnál jobb pályázat érkezett be, amelyek közül a zsűri első körben 8 szakmai kategóriában összesen 27-et juttatott a döntőbe, majd választotta ki a szakmai kategóriák nyerteseit. Emellett minden döntőbe jutott szervezet a nyilvános online közönségszavazáson is részt vett.

“Fontosnak tartjuk, hogy évről évre díjazzuk és megmutassuk a civilek munkáját a szélesebb közönség számára is, hiszen elengedhetetlen, hogy magánemberek is elköteleződjenek a kezdeményezések mellett, hogy azok a közösség támogatásával megerősödve még hatékonyabban működhessenek”, mondta el Scheili Renáta a NIOK Alapítvány munkatársa, a Civil Díj program vezetője.

A Civil Díj 2024 további, díjazott szervezetei és kezdeményezései:

Legígéretesebb új szervezet: Bona Fide Jótékonysági Alapítvány
Ukrajnából érkező magyarországi migránsok és menekültek hivatali ügyeiben, egészségügyi gondjaik során tolmácsolásban és okmányfordításban nyújt segítséget. Ezen kívül fórumokat, workshopokat, konzultációkat tart ukrajnaiaknak és menekültekkel foglalkozó magyarországi szervezeteknek, munkaadóknak.

Legjobb kommunikációs kampány: SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa: Árvácskák
7000 gyerek él gyermekotthonban, mert drasztikusan magas a nevelőszülő hiány. Mit jelent ez? 12 fős lakásokat, ahol napi szinten váltják egymást a nevelők, nincs esély a kötődésre. 2000 nevelőszülő kell ahhoz, hogy minden szülők nélkül maradt gyerek családban nőhessen fel Magyarországon. Az SOS kampányával ezt szeretné elérni.

Legsikeresebb adománygyűjtés: JóPont Alapítvány: Jópont Gyerekzsivaj
5 helyi iskola rászoruló tanulóit és a Velencei Gyermekotthon lakóit juttatták nyári táborok élményéhez. Az adománygyűjtő kampány része volt: 1 jótékonysági fesztivál, 3 hónap termékakció, 9 adománygyűjtő nagykövet 30 napos munkája, 9 kihelyezett persely, 30 helyi vállalkozó, és velencei-tavi lakosok ezrei.

Legsikeresebb érdekérvényesítési projekt: Magyar Természetvédők Szövetsége: Heti húsmentes napot a közétkeztetésben!
A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Hungast csoport és a METRO Gasztoakadémia összefogásában megvalósuló sokszínű kampány hatására hat közétkeztetési szolgáltató 110 településen 130 ezer adagban heti húsmentes étkezésre váltott. Kétszáz iskolában, óvodában 12 ezer gyerek vett részt aktívan játékos foglalkozásokon, akciókban.

Valamennyi nyertesnek szívből gratulálunk!

A fotókat Farkas Barbarának, Vincze Mártonnak és a NIOKnak köszönhetjük.