Hőguta

Hőguta Nyáron soha, semmilyen körülmények között ne hagyd kutyádat az autóban, még pár percre sem! Az autó pillanatok alatt szaunává változik, és ilyenkor még az sem segít, ha kicsit leengedve hagyod az ablakot, vagy hűvös helyen állsz meg.

 

Tünetek:

  1. 40 °C feletti testhőmérséklet
  2. tágra nyílt pupillák
  3. habos orrváladék
  4. gyors, erőteljes lihegés, nehézlégzés, szörcsögő hang, megvastagodott, ragadós nyál, szájhabzás
  5. lila, duzzadt nyelv, vörös és fénytelen, majd szürkés nyálkahártya
  6. szapora pulzus, szívverés
  7. (véres) hányás, hasmenés
  8. imbolygó járás, roham, sokk, megmerevedés, eszméletvesztés, kóma

 

Mi a teendő?
Ha egyértelműen túlhevült, akkor azonnal kezdd meg a kutya lehűtését, még mielőtt orvoshoz viszed.

 

1. Vidd gyorsan árnyékos helyre vagy hűvös (18-20 °C-os) helyiségbe.

 

2.a. Ha sokkos állapotba került, haladéktalanul enyhítsd a tüneteket.

 

2.b. Ha nincs sokkos állapotban, adj friss, csapvíz hőmérsékletű vizet (inkább többször, keveset). Ha nem iszik, akkor ne erőltesd, és ne locsold a szájába, mert félrenyelhet! Ehelyett inkább csak nedvesítsd meg a nyelvét és a száját vizes szivaccsal.

 

3. Itass át egy (vagy több) törülközőt vagy lepedőt csapvízzel, és terítsd rá úgy, hogy érintse a nyakát (a füleit hagyd szabadon), a hónalját, a lágyékát, és a hasát. A végtagjait is csavard be nedves ruhával. A lehűtésére használt törülkö- zőt vagy lepedőt cseréld gyakran.

 

Ne locsold jéghideg vízzel, ne tegyél rá jeget, és ne rakd hideg vizes medencébe! A túl drasztikus hűtés eredményeként megállhat a szíve!

 

4. Mérd meg a testhőmérsékletét 5 percenként végbélen keresztül. Abban a pillanatban, ahogy elérte a 39,5 °C-ot, hagy abba a hűtést. (Ha nincs nálad lázmérő, akkor, ha azt látod, hogy a kutya jobban van, kifejezőbb a tekintete, érdeklő- dő, esetleg lábra áll, nem remeg a lába, abbahagyhatod a hűtést.)

 

5. Ezután azonnal vidd az orvoshoz. Szállításnál beteheted lehűtött autóba, de ügyelj arra, hogy 20-22 °C-nál ne legyen bent hűvösebb.

 

Az orvosi megfigyelés mindenképpen fontos még a későbbiekben is, mert a túlhevülés komplikációkkal járhat!