Hőguta

Ha meleg a külső hőmérséklet, SOHA ne hagyd a kutyát a kocsiban, még néhány percre sem! Az autó pillanatok alatt felforrósodik, az állatok pedig nagyon könnyen hőgutát kapnak.

Tünetek:

 • gyors, erőteljes lihegés, nehézlégzés, szörcsögő hang, megvastagodott, ragadós nyál, szájhabzás, habos orrváladék,
 • 40 °C feletti testhőmérséklet,
 • tág pupillák,
 • duzzadt, lilás nyelv, a szájnyálkahártya vörös, szürkés árnyalatú,
 • szapora szívverés,
 • hányás, hasmenés,
 • imbolygó járás, roham, sokk, megmerevedés, eszméletvesztés, kóma.

Mi a teendő hőguta esetén?

Ha egyértelműen túlhevült, akkor azonnal kezdd meg a kutya lehűtését, még mielőtt orvoshoz viszed.

 1. Vidd gyorsan árnyékos helyre vagy hűvös (18-20 °C-os) helyiségbe.
 2. Ha sokkos állapotba került, haladéktalanul enyhítsd a tüneteket. – lásd: sokk hivatkozás. Ha nincs sokkos állapotban, adhatsz, csapvíz hőmérsékletű vizet (inkább többször, keveset). Ha nem akar inni, akkor ne erőltesd, és ne öntsd a szájába, mert félrenyelhet! Inkább nedvesítsd meg a nyelvét, száját, fülét és lábvégeit vizes szivaccsal.
 3. Itass át egy (vagy több) törülközőt vagy lepedőt csapvízzel, és nedvesítsd meg vele a nyakát, a füleit,  hónalját,  lágyékát, tappancsait, és a hasát. A lehűtésére használt törülközőt vagy lepedőt cseréld gyakran.

A túl drasztikus hűtés eredményeként megállhat a szíve! Tilos hidegvizes kádba/ medencébe tenni a hőgutás állatot, slaggal locsolni, vagy cégjockát tenni rá – ugyanis ezekkel akár a túlhevült kutya halálát is okozhatod.

 1. Mérd meg a testhőmérsékletét 5 percenként végbélen keresztül. Abban a pillanatban, ahogy elérte a 39,5 °C-ot, hagyd abba a hűtést. (Ha nincs nálad lázmérő, akkor, ha azt látod, hogy a kutya jobban van, kifejezőbb a tekintete, érdeklődő, esetleg lábra áll, nem remeg a lába, abbahagyhatod a hűtést.)
 2. Ezután azonnal vidd az orvoshoz. Szállításnál beteheted lehűtött autóba, de ügyelj arra, hogy 20-22 °C-nál ne legyen bent hűvösebb.

Az orvosi megfigyelés mindenképpen fontos még a későbbiekben is, mert a túlhevülés komplikációkkal járhat!

Ha szeretnéd gyakorlatban is elsajátítani az elsősegélynyújtási alapismereteket, végezd el Dr. Piller Pálma állatorvos kutya elsősegély tanfolyamát! Jelentkezni a gazdisuli.com oldalon tudsz.

Ha gyakorlatban is szeretnéd elsajátítani a sebkötözést, Heimlich manővert, újraélesztést, és egyéb életmentő fortélyokat, illetve személyesen feltenni kérdéseidet, akkor szeretettel várlak a következő elsősegély tanfolyamon, melyről itt találsz infókat: www.gazdisuli.com
A VIGYELHAZA10 kóddal pedig 10% kedvezményt is kapsz a képzésünkre!

Ha állatorvosi kérdéseidet online szeretnéd feltenni, az alábbi linken heti 7 nap, ügyeleti időben is tudsz állatorvostól kérdezni: https://gazdisuli.com/online-allatorvos/

A szakmai anyagot összeállította Dr. Piller Pálma állatorvos, a PetWiseCare alapítója.

A Kutya Elsősegély Tanfolyam elvégzéséhez kattints a logóra:

Jelen kutyaelsősegély tananyag  és annak bármely része kizárólag tájékoztatási, edukációs célokat szolgál, nem helyettesíti a szakképzett állatorvossal történő konzultációt, a tőle kapott tanácsadást, a pontos diagnózis felállítását, illetve a szakszerű és teljes körű állatorvosi kezelést. A szakmai anyag összeállítói ebből adódóan kizárják a felelősségét a leírt adatok, információk felhasználásából eredő bármilyen esetleges kárért.

Szerzői jog védelme
A tananyag tartalma szerzői jogi műnek minősül, tilos a weboldalon megjelenő tartalmak, vagy azok bármely részletének másolása, többszörözése, elektronikus tárolása, feldolgozása, értékesítése, vagy más módon való felhasználása a szerző (dr. Piller Pálma írásos hozzájárulása nélkül.
Jelen információk mindennemű felhasználása – a szabad felhasználás eseteit kivéve – bitorlást valósíthat meg, és kártérítési, valamint büntetőjogi felelősséget keletkeztethet. Dr. Piller Pálma szerző minden szerzői jogot kifejezetten fenntart.