Összes kutya »

Linának, a kedves óriás-csecsemőnek, barátságos és intelligens kutyának sajnos újra gazdit kell keresnünk. Kérünk benneteket, hogy ne a jelenlegi gazdit kárhoztassátok, hiszen mi tudjuk, hogy Gábor a lehetőségeihez mérten mindent elkövetett, hogy két kutyáját összeszoktassa, de a másik családtag, Ziccer nem fogadja el őt. Olvassátok el Gábor beszámolóját és segítsetek, hogy ennek, a hibátlan, okos, játékos és nagy mozgásigényű kutyának végleges gazdit találhassunk!

„ … Lina élete nem indult könnyen. Amikor 2018 májusában, többhetes várakozást követően végre hozzánk kerülhetett, meg voltunk győződve arról, hogy ez volt számára az utolsó nagy megmérettetés, mi pedig biztonságot, gondoskodást és kényelmes otthont tudunk biztosítani számára. És nem utolsó sorban, véglegeset.

Sajnos az élet ránk cáfolt. Az egészben az az ironikus, és számunkra talán a legfájóbb, hogy a kialakult helyzetért a legkevésbé Lina a felelős, mégis ő az, aki megissza mindennek a levét, hiszen a számára keresünk most új, szerető családot. Az örökbe fogadásakor több év kutyás tapasztalattal azt gondoltuk, nem fog minket meglepetés érni. Arra azonban nem voltunk felkészülve, hogy két, már meglévő kutyánk közül a másik szuka, Ziccer nem lesz képes hosszú távon befogadni Linát.

Ziccer – aki igen nehéz természetű, kölyökkorábban bántalmazott kutya – kezdeti csipkelődései, amit mi játékként fogtunk fel, és Lina hanyatt fekvésével, behódolásával értek véget, az elmúlt hetekben olyan mértékű rivalizálássá fajultak kettejük között, amely mindkettejük testi épségét súlyosan veszélyezteti.  Ziccer Linával szembeni agresszív viselkedése, és Linának az arra adott önvédelmi reakciója miatt el kellett különítenünk őket egymástól.

Sok tanácsot kaptunk más kutyatartóktól, illetve a kutyák viselkedésével foglalkozó szakkönyvekből, de a probléma gyökerét, Ziccer Linával szembeni erőszakosságát nem tudtuk megszüntetni. A lehetőségeink pedig sajnos nem korlátlanok. Ezért, figyelembe véve mindkét kutya érdekeit, úgy döntöttünk, hogy Lina számára új gazdát keresünk. Remélhetőleg utoljára.

Az elmúlt hónapokban Lina a szívünkhöz nőtt, ezért azt szeretnénk, ha nem okozna csalódást az új környezetben. Volt lehetőségünk közelebbről megismerni a személyiségét, az igényeit, és ezeket most röviden szeretnénk megosztani az érdeklődőkkel.

Lina mozgásigénye kiemelkedően magas. Habár szobatiszta, megítélésünk szerint nem lakásba való, hacsak valaki nem él annyira aktív, sportos életet, hogy több órás mozgást tud biztosítani neki – naponta. Mint minden más kutya, úgy Lina is elszórakoztatja magát, ha nem kapja meg a számára szükséges törődést, ezért nálunk időnként belekóstolt a lakberendezés és a kertrendezés rejtelmeibe. Amikor viszont sikerült lemozgatni, lefárasztani, egy szavunk nem lehetett rá. A lemozgatásban sokat segít, hogy labdafüggő, imádja az apportírozást, és nagyon ügyes is benne, a visszahozott labdát leteszi a lábunk elé.

Talán a múltjából fakadóan, elképesztően vágyik a szeretetre és a törődésre, ezért mindent elkövet annak érdekében, hogy a figyelem középpontjában legyen. Nagy csibész, de barátságossága az emberek irányába mondhatni, határtalan. Mindemellett kiváló házőrző is, ellenben feleslegesen nem ugat, ha nincs rá szükség, teljesen csendes, így nem veszélyezteti a szomszédokkal kialakult jó viszonyt.

Nálunk komoly problémát okozott, hogy a relatíve nagy kert relatíve gyenge minőségű kerítéssel párosul (a korábbi tulajdonosok nem tartottak kutyát), így Lina hol pár centit ásva, hol pedig a gyenge minőségű drótot szétrágva indult el felfedező útjára. Ezért olyan helyre javasoljuk, ahol a leendő gazdik biztosítva látják a kertben maradását. Nem erődre van szükség, pusztán a mi közel húsz éves kerítésünknél strapabíróbbra, elkerülendő az esetleges kellemetlenségeket.

Nem tudjuk egyértelműen megítélni, hogy más kutya mellé ajánlható-e, mivel a menhelyen mindenkivel jól kijött, nálunk viszont Ziccer nem fogadta el őt. Amennyiben olyan helyre kerül, ahol van másik kutya is a családban, javasoljuk a külön etetést.

Összességében ezek azok a szempontok, amelyeket a leendő gazdiknak mérlegelni szükséges. És hogy mit kapnak cserébe? Egy igazi örökmozgót, egy családi jó barátot, aki az apró csínytevéseivel mindig mosolyra fakaszt, és aki mellett egyszerűen nem lehet unatkozni!

Őszintén kimondjuk, hiszen tapasztalatból tudjuk, hogy igazán szerencsések lesznek azok, akik beengedik Linát az életükbe. Amennyiben mások lennének a körülményeink, nem is olvashatnák ezeket a sorokat. Ha elkötelezettek az örökbefogadást illetően, ne habozzanak, Lina kiváló partner lesz a mindennapokban.”

Keressetek minket, ha szívesen lennétek Lina gazdái!