Összes kutya »

Suzyt 13 évesen adta le a gazdája tavaly novemberben az Illatos útra… mert megtehette. Az Illatos úti Állategészségügyi Szolgálat – és sok más gyepmesteri telep – „szolgáltatásai” között szerepel a „ … tovább tartani nem szándékozott kutyák („megunt állatok”) díjmentes átvétele a lakosságtól.”

Persze sokan mondanák, hogy „jobb, ha leadja, mintha kidobná…” De jól van ez így??  Hiszen a rossz attól még nem lesz jó, hogy lehetne még rosszabb is! Nem moralizálnánk ezen, ha csupán egyedi esetről lenne szó, de az elmúlt években egyre gyakoribb, hogy az emberek a gondoskodás felelősségét másra hárítják.

De milyen mintát mutatnak családjuknak, gyerekeiknek azok az emberek, akik hosszú évek után úgy válnak meg hű társuktól, mint egy hasznavehetetlen bútordarabtól?

Vajon számon tartja valaki, hogy aki idős, beteg kutyáját kidobta, befogadhat-e helyette egy fiatalabbat, egészségesebbet… egészen addig, míg a következő kutya is megöregszik, vagy beteg lesz?

Vajon hogyan gondoskodik családon belül a rászorulókról, aki tárgyként bánik kutyájával?

És vajon milyen gondoskodásra számíthat majd az, aki ilyen mintát adott, ha egyszer majd ő szorul segítségre?

Persze ilyenkor jönnek az érvek: honnan tudhatjuk, hogy milyen okok késztették a tulajdonost, vagy családját arra, hogy megszabaduljanak idős barátjuktól? Mi nem ítélkezni szeretnénk az adott esetben, hanem a negatív tendenciára szeretnénk felhívni a figyelmet.

A magyar értelmező szótár szerint: valakit, valamit végképp, teljesen unalmasnak, érdektelennek kezd találni. Milyen egyszerű definíció!

Suzy a csendes, visszahúzódó, de együttműködő öreglány most már alapítványunknál biztonságban van. Kevés esélye van az örökbe adásra, de ha kell, élete végéig gondoskodunk róla. Persze vannak még csodák… de a csodát nem elég várni: tenni is kell érte.

Segítesz nekünk?