Állatok világnapját tartottuk az óvodákban.

Olvassátok szeretettel önkéntesünk, Ria beszámolóját, aki Zsófival a TARKA BARKA óvodákban mesélt a gyerekeknek a felelős kutyatartásról:

„Nagy izgalommal készültünk Zsófival a mai napra, hiszen az “Állatok világnapja” alkalmából a Tarkabarka óvoda két létesítményébe kapott az Alapítvány meghívást, hogy kutyával segítsük a felelős állattartás bemutatását a kicsiknek.

A NÉBIH-től kapott felvilágosító füzetekkel, az alapítvány színezőivel és természetesen Becky kutyussal indultunk a 19. kerületbe. Az első helyen a kicsik még reggeliztek, amikor megérkeztünk, így volt időnk a torna szobában előkészülni a “bemutatóra”, amelyet időterv, email egyeztetések, telefoni beszélgetések és az úton az autóban való koncepció egyeztetése előzött meg. Miután az ovisok elfoglalták helyüket a padokon, tornaszőnyegeken, bemutatkoztunk, persze Beckyt is bemutattuk. Megkérdeztük a gyerekeket, kinél milyen állat lakik és ezen keresztül vezettük végig az állatok szükségleteinek számbavételét. nagyon ügyesek voltak a kicsik, így gyorsan haladtunk. Mikor már tudatosítottuk az állatok igényeit, egy kis “helyzet gyakorlat” következett, bemutattuk, hogy kell az utcán sétáló kutyához közelíteni, a gazdájától megkérdezni, hogy meg szabad-e simogatni a kutyus, majd a jelentkező gyerekek ez a szituációs gyakorlatot megismételték.

A végén a gyerekek körben ülve lehetőséget kaptak elköszönni Beckytől egy-egy simogatással. Átadtuk a színezőket, füzeteket majd meglepődünk a gyerekek (szülői segítséggel) gyűjtött adományán, amit megköszönve hoztunk el. Kis “pisi” szünet Beckynek, és már indultunk is tovább a második helyszínre.

Odaérve … megismételtük a fenti interaktív bemutatót. Itt sok csemete volt, nagyobb a hangzavar, de Becky füle sem rebbent, vidáman szimatolva, farokcsóválással köszönt a kicsiknek. Az óvó nénik elolvadtak Becky bájától. Itt is sikeres volt a program, a gyerekek ügyesek voltak és sokan bátran megsimogatták az utcai találkozás “gyakorlat” során a kutyust. Felhívtuk a kutya jelzéseire a figyelmüket, rögzítettük, hogy kerítésen akkor sem nyúlunk be kutyát simogatni, ha barátságosnak tűnik az állat.

A program végén itt is átadtuk a színezőket és füzeteket, és elámultunk a  nagy adomány szatyor láttán, amely tápot, konzervet, törölközőket, takarókat, játékokat és jutalom falatkákat rejtett. A koncentrációtól kicsit fáradtan, a jól sikerült programtól feltöltekezve vittük vissza Becky (aki hamarosan gazdikat kap) és örömmel rakodtuk ki a sok adományt. Zsófival egy nagyon kellemes és hasznos délelőttöt tudhatunk magunk mögött.”

Bár a képeken – az adatvédelmi szabályoknak megfelelően – a gyerekeket csak háttal mutathatjuk, de elhihetitek: mindenki mosolygott! 😊

Az óvoda vezetőjétől egy kedves levelet is kaptunk. Ebből idézünk most:

„Kedves Mariann és Zsófi!! No meg a drága kis kutyus!!!Nagyon köszönjük a kedves gyermekközeli napot. A gyerekek nagyon élvezték. … köszönettel tartozom a lelkes munkájukért,amit ÖNKÉNTESEN végeznek. A gyerekek, szülők örültek az ajándékoknak… Szép állatok napját élhetünk át..

Kívánok munkájukhoz erőt, lelkesedést és sok kutyusnak szerető gazdit!!!

Köszönettel, és Tisztelettel: Andrea🤗”