Seb ellátás

A sebkezelést mindig tisztítással kezdjük: tiszta vízzel, majd hígított betadine oldattal tisztítsuk meg a sebet. Ha nagyobb a seb, vagy kétségeink vannak, forduljunk állatorvoshoz! A sebek 24 órán belül varrhatók össze, tehát ennél többet ne késlekedjünk, beszéljünk a gazdival, és ha szükséges, szállítsuk állatorvoshoz a kutyát.

Első, és legfontosabb feladatod, hogy felismerd, artériás vagy vénás vérzéssel állsz-e szemben?

 

Artétiás vérzés

A sebből lüktetve élénkpiros vér spriccel.

Azonnal nyomókötést helyezünk a sebre. A sebre steril gézlapokat helyezünk, erősen rányomjuk, erre pedig egy steril pólyatekercset vagy gézhengert nyomunk. Ez minél vastagabb, annál nagyobb a nyomó hatása. Körkörösen felhelyezett pólyamenetekkel rögzítjük a végtag körbetekerésével, ügyelve, hogy végig feszes és szoros maradjon a pólya. Ha átvérzik, nem vesszük le, hanem újabb réteget csavarunk köré. A kötés szorossága akkor megfelelő, ha a másik oldalon aláfér az ujjbegyed.

 

Vénás vérzés

Enyhe szivárgó vérzésnél fedőkötés elegendő.

Ha nagy mennyiségű vér ömlik a sebből, szorító, majd nyomó kötést helyezünk fel. A szorító kötést eltávolíthatjuk a nyomókötés felhelyezése után, de minden esetben lazítsuk meg pár másodpercre, hogy ne szorítsuk el a vérkeringést!

TILOS szorító- és nyomó kötést felhelyezni nyaki ütőeres és vénás vérzés esetén! Ilyen esetben steril pólyatekercset szorítsunk a vérzés helyére, amíg orvoshoz érünk vele!

Harapott és szúrt seb esetén haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz!

Ha idegen test szúródott a sebbe – (akár egy faág), azt soha ne távolítsuk el, vigyük azonnal állatorvoshoz a kutyát!

Ha szeretnéd gyakorlatban is elsajátítani az elsősegélynyújtási alapismereteket, végezd el Dr. Piller Pálma állatorvos kutya elsősegély tanfolyamát! Jelentkezni a gazdisuli.com oldalon tudsz.

Ha gyakorlatban is szeretnéd elsajátítani a sebkötözést, Heimlich manővert, újraélesztést, és egyéb életmentő fortélyokat, illetve személyesen feltenni kérdéseidet, akkor szeretettel várlak a következő elsősegély tanfolyamon, melyről itt találsz infókat: www.gazdisuli.com
A VIGYELHAZA10 kóddal pedig 10% kedvezményt is kapsz a képzésünkre!

Ha állatorvosi kérdéseidet online szeretnéd feltenni, az alábbi linken heti 7 nap, ügyeleti időben is tudsz állatorvostól kérdezni: https://gazdisuli.com/online-allatorvos/

A szakmai anyagot összeállította Dr. Piller Pálma állatorvos, a PetWiseCare alapítója.

A Kutya Elsősegély Tanfolyam elvégzéséhez kattints a logóra:

Jelen kutyaelsősegély tananyag  és annak bármely része kizárólag tájékoztatási, edukációs célokat szolgál, nem helyettesíti a szakképzett állatorvossal történő konzultációt, a tőle kapott tanácsadást, a pontos diagnózis felállítását, illetve a szakszerű és teljes körű állatorvosi kezelést. A szakmai anyag összeállítói ebből adódóan kizárják a felelősségét a leírt adatok, információk felhasználásából eredő bármilyen esetleges kárért.

Szerzői jog védelme
A tananyag tartalma szerzői jogi műnek minősül, tilos a weboldalon megjelenő tartalmak, vagy azok bármely részletének másolása, többszörözése, elektronikus tárolása, feldolgozása, értékesítése, vagy más módon való felhasználása a szerző (dr. Piller Pálma írásos hozzájárulása nélkül.
Jelen információk mindennemű felhasználása – a szabad felhasználás eseteit kivéve – bitorlást valósíthat meg, és kártérítési, valamint büntetőjogi felelősséget keletkeztethet. Dr. Piller Pálma szerző minden szerzői jogot kifejezetten fenntart.