Születésszabályozási Program

Ingyen ivartalanítjuk valamennyi, alapítványunk által örökbe adott kutyánkat és az Illatos úton örökbefogadott kölyök kutyákat!

Születésszabályozás logo 2.PNG.kicsiA kutyák túlszaporodásának csökkentése érdekében alapítványunk ebben az évben is folytatja Születésszabályozási Programját.
Az akcióval több ezer, nem kívánt, kidobott kutya megszületését előzhetjük meg.

Napjainkban nem csupán az utcára dobott, vagy elkóborolt kutyák jelentenek súlyos problémát, hanem a felelőtlenül szaporított állatok évről-évre hatványozódó száma is.
A tarthatatlan állapot megoldására a Vigyél Haza Alapítvány valamennyi  7 hónapnál fiatalabban örökbe adott kutya ivartalaníttatását átvállalja, akiket magyar magánszemély közvetlenül a FÖRI Állategészségügyi Szolgálattól vagy a Vigyél Haza Alapítványtól fogad örökbe.   Az akció, visszavonásig érvényes.

A kampány révén még inkább érdemes kutyát örökbe fogadni a Vigyél Haza Alapítványtól, vagy az Illatos útról annak, aki az állatról, felelősen gondoskodni tud majd. Az ivartalanítással megelőzhető, hogy az örökbe adott kutyák akár évente két alom nem kívánt szaporulattal gyarapítsák az esélytelen, gazdára várók hatványozódó számát.

 

Az akció menete:
A kutya új tulajdonosa, az oltási könyv birtokában a kutya 7  hónapos korának elérésekor 30 napon belül, a 06 20 934 4826 telefonszámon (hétköznapokon 9-18 óra között) felveszi, a kapcsolatot a Vigyél Haza Alapítvány munkatársával, és időpontot egyeztetnek az ivartalanításra szerződött állatorvosukkal.
A jogosultsághoz szükséges adatok, az oltási könyv alapján: az örökbefogadás dátuma, a tulajdonos neve, a kutya neve és a 15 jegyű mikrochip szám.
Az ivartalanítás javasolt időpontját, az alapítvány munkatársa 3 munkanapon belül visszaigazolja.
– Az egyeztetett napon és állatorvosi rendelőben, a kutyát délelőtt 10 óráig lehet leadni.
– A műtétet követően az állat elvitele még aznap, legkorábban 17.00 után lehetséges (Az egyeztetett időpontot nem tudjuk módosítani, ezért kérjük azt betartani)
– Az ivartalanításra érkező kutya, előző nap délután 16.00-tól már nem ehet: csak vizet ihat.
– A kutyával együtt a gazdának az oltási könyvvel kell jelentkeznie. (Ha ez hiányzik, az állatot nem tudjuk átvenni.)
– A kutya átvételekor ellenőrizzük, hogy az oltási könyv és a kutya adatai egyeznek-e és az állatban elhelyezett mikrochip száma is azonos-e.(az ingyenes ivartalanítás lehetősége sem más kutyára, sem más gazdára nem átruházható.)
– A műtétet követően a műtéti gallér és az esetleges gyógyszerek költségét, már a tulajdonos viseli.
– Az ivartalanításon kívül, a gazdi kívánságára végzett bármilyen egyéb vizsgálat, orvosi beavatkozás kizárólag a tulajdonos költségén történhet.
– A műtétet követően a kutyát csak dobozban, vagy autóban lehet elszállítani (hiszen az ivartalanítás egy komoly, hasi műtét).
– A műtéti gallért, a kutyának varratszedésig (rendszerint legalább 10 napig) viselnie kell.

Tudjuk, hogy a mostani akciókkal ivartalanított több száz kutya, csupán csepp a tengerben, mégis megtesszük, ami lehetőségeinkből telik. Reméljük, hogy példa értékű kezdeményezésünkhöz önkormányzatok, intézmények és civil szervezetek is csatlakoznak majd.
Meggyőződésünk szerint, az évről- évre hatványozódó probléma megelőzése ésszerűbb és középtávon hatékonyabb, mint a születendő, esélytelen állatok sintértelepeken, vagy – az állandó teltházzal küzdő- menhelyeken való tartása.
– Az akció, visszavonásig érvényes.

 

Ivartalanítással kapcsolatos tévhitek és kifogások:
1. Sokan mondják, egyedül anyagi megfontolásból nem ivartalanítják kutyájukat. Ez felelőtlen döntés. Az ivartalanítási műtét költségének igenis hozzá kell tartoznia a felelős gazdi vállalandó kiadásaihoz. Az ivartalanítás egyszeri költség, így örökre megszabadulunk az esetleges kölykök költségeitől.
2. Kockázatos műtét: az ivartalanítás ma már rutin beavatkozásnak számít, minimális kockázattal. A modern állatorvosi gyakorlatban használt altatószerek nagyon biztonságosak, és az ivartalanításon átesett állatok a műtét után pár órával teljesen magukhoz térnek. A műtét utáni komplikációk nagyon ritkák, és az ivartalanítás utáni 8-10 nap elteltével a műtéti terület rendszerint tökéletesen begyógyul.
3. Túl fiatal még a kutyusom: az ivartalanítást nem lehet túl korán elvégezni. Az egyes ivarszervi betegségek nagyobb valószínűséggel jelentkeznek a több ivarzáson átesett állatoknál, mint az ivarérés előtt ivartalanított egyedek esetében. Szakmai ajánlás szerint az ivartalanítást a teljes ivarérést megelőzően tanácsos elvégezni.
4. Elhízik a kutyusom: semmilyen tudományos bizonyíték nem igazolja azt, hogy az ivartalanított állatok „hormonálisan” hajlamosabbak lennének a molettségre. Az állatok elhízása a nem megfelelő táplálás, a szükségesnél nagyobb kalória bevitel és a mozgáshiány következménye. Az ivartalanított állatok energiaigénye alacsonyabb, a mozgásigényük azonban változatlan.
5. Tudok figyelni a kutyámra, nem lesz alkalma párzani: a tapasztalatok szerint erre sajnos a legéberebb gazdi sem képes. A tüzelő állat megleli a módját, hogy párt találjon magának. Ez a veszély kutyák esetében évente kétszer, több héten keresztül áll fenn.
6.: “Egy ellésre szükség van ivartalanítás előtt”. Az állatok számára nem okoz pszichés problémákat, ha nem születnek utódaik. A párzás a nemi hormonok hatásának következménye. Az ellés fájdalommal és stresszel jár, legrosszabb esetben akár az anyaállat életébe is kerülhet.
7.: “Nem akarok felesleges fájdalmat okozni a kedvencemnek”. Az ivartalanítást altatásban végzik, így a műtét során az állat semmiféle fájdalmat nem érez. A műtéti heg az operációt követő 8-10 nap alatt teljesen begyógyul. Amennyiben a sebszéleket nem felszívódó varratokkal egyesítették, ezt követően megtörténik a varratszedés, amely néhány perces, fájdalommentes beavatkozás. Tekintettel arra, hogy az operációt követően az állatok előszeretettel nyalogatják a műtéti területet, a varratszedésig rendszerint védőgallért helyeznek a fejükre, hogy ne piszkálhassák a varrataikat. A gallér elviselése kétségtelenül némi kellemetlenséget okoz, mégis rendszerint valamennyi állat jól tolerálja.
8.: “Meg akartam csináltatni a műtétet, de…” A döntés csakis a mi kezünkben van: ne halogassuk az ivartalanítás elvégzését. Sőt, a műtét akkor is elvégezhető, ha már megtörtént a baj és vemhesült az állat. Az ivartalanított állat kiegyensúlyozottabb, és élete során nem kell számolni azokkal a betegségekkel, amelyek a műtét elmaradása esetén kialakulhatnak.
9.: “Nem lehetünk tanúi a születés csodájának”. A születés kétségtelenül csodálatos dolog embernél és állatnál egyaránt – de éppúgy kockázatos is lehet. A tenyésztők tudják, hogy a vemhesség bármely szakaszában (vagy az ellés során) bármikor jelentkezhet komplikáció. Jusson eszünkbe az a több ezer kutya is, akiket „a születés csodájának” megszemlélése után utcára dobtak.
10.: “Van helyünk, és mindig sikerül elhelyezni a szaporulatot.”
Ha igazán szeretjük a kutyánkat, ivartalaníttassuk. Ha van lehetőségünk további kutyusok tartására, inkább fogadjunk örökbe gazdátlan állatot – akár ideiglenes „nevelőszülői gondozásra”, akár véglegesen. Ha ismerünk olyanokat, akik szívesen fogadnának be egy négylábút, inkább a menhelyeken élő állatok közül közvetítsünk! Ne feledjük: hamarosan az utódok is szaporodni fognak! A nagy kolóniák állat-egészségügyi és állatjóléti “karbantartása” szinte lehetetlen. A nagy létszámú állományokban gyakoriak az agresszió okozta sérülések, és az elhullás sem ritka. Ha jól szeretjük kutyánkat, figyelembe vesszük egészségi és lelki igényeit is, nem okozunk neki értelmetlen szenvedést.