Az Illatos útról

Fontos tudnod, hogy alapítványunk nem „az Illatos út”. Civil szervezet vagyunk, akik önkéntesen, szabadidőnkben,  a fővárosban kószáló, és  Illatos úton lévő  gazdátlan, sérült kutyák gyógyításáért örökbe adási esélyeik növeléséért dolgozunk.
Ennek érdekében szervezünk örökbefogadást népszerűsítő eseményeket, ivartalanítási kampányokat finanszírozzuk, és sok elgázolt, sérült állat gyógykezelése is alapítványunk segítségével történik. Évente, átlagosan 100 kutyát segítünk így a fővárosban, szerető gazdához. Támogasd munkánkat, hogy még több kutyának adhassunk új esélyt!

Az Illatos út (hivatalos nevén a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálat) telepe nem vidám hely,  még akkor sem, ha az állattartás körülményei az évek során folyamatosan javultak.
Kevesen tudják, hogy a bekerült állatok jelentős részét maguk a gazdák hozzák ide, mert megunták őket, vagy nem kívánják orvosi kezelésük költségeit vállalni.

ITT érdekes cikket találsz a Szolgálatról.

Az alábbiakban bemutatjuk az Állategészségügyi Szolgálat működését, főbb feladatait. ( További részletekért keressétek közvetlenúl őket):

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata
Telep cíp6me: IX. kerület, Illatos út 23/a
Telefon:(1) 347-0830, 301-7500
Ügyfélfogadás: 10.00-15.00 (hétköznap és szombaton)
10.00-13.00 (vasárnap)
Megközelíthető:
a Boráros térről 54-es vagy 55-ös autóbusszal
(8 megálló)
Az Illatos úti Állategészségügyi Szolgálat Telepe, a Fővárosi Önkormányzat gyepmesteri telepe. Nem menhely, hanem költségvetésből gazdálkodó intézmény.
A Szolgálat feladatai: ( kivonat)
• a Főváros közigazgatási határain belül, belterületen a kóbor kutyák befogása (a befogott állatok 15 napig csak az igazolt gazdájuknak adhatók vissza, 15 nap elteltével bárki örökbe fogadhatja őket);
• az önkormányzatok jegyzői által elkobzott kutyák átvétele,
• az embert mart állatok hatósági megfigyelése.
A Telepen 94 férőhely áll rendelkezésre a kóbor illetve leadott állatok elhelyezésére.
Valamennyi. a szolgálathoz érkezett kutya veszettség elleni oltásban és féregtelenítő kezelésben is részesül.
A Telep által befogott kutyákat 15. napig csak eredeti gazdájuk viheti haza. A tulajdonjogot az oltási könyvvel kell igazolni. (Az azonosítóval ellátott állat gazdája értesítést kap, ha elkóborolt kutyája a Telepre került.)
A 15. nap elteltével a kóbor kutyát bárki örökbe fogadhatja.
A gazdájuk által leadott állatok már bekerülésük napján, azonnal örökbe fogadhatók.
Részletek a Telep szolgáltatásainak 2018. évi áraiból:
1. A Szolgálatra beszállított (befogott) eb igazolt gazdája által történő elvitele esetén a 3500.- Ft/állat szolgáltatási díjon felül bruttó 1000.- Ft/nap tartási díj fizetendő, mely tartalmazza az életkornak megfelelő védőoltás, belső élősködők elleni féregtelenítés,mikrochip behelyezés és az oltási igazolvány kiadásának költségeit is.
2. Új gazdához juttatott kutyáért 6000.- Ft térítést kell fizetni, amely tartalmazza a kombinált védőoltásának, belső élősködők elleni féregtelenítésének, mikrochip behelyezésének és az oltási igazolvány kiadásának díját.
3. A veszettségre irányuló hatósági megfigyelés esetén a tulajdonos által visszavett állat után a megfigyelési időtartamra fizetendő tartási díj bruttó 1500.-Ft/nap, valamint a kötelező mikrochippel ellátás díja 3500 Ft.
4. Állatútlevél kiállításának díja 6000Ft.
5. A fajtatiszta szukák ivartalanításánakdíja 15.000 Ft, kanok esetében 10000 Ft
6. Bejegyzett állatvédő szervezetek, az általuk örökbefogadott állatok után 2500 Ft-ot fizetnek (gazdához juttatás szempontjából kevésbé esélyes, idős állatok örökbefogadása esetén a Szolgálattal, érvényes együttműködési megállapodással rendelkező állatvédő szervezetek mentesülnek a díjfizetés alól.)
7. A Szolgálattal sérült, beteg állatok kezeltetésére együttműködési megállapodást kötött állatvédő szervezetek mentesülnek a díjfizetés alól.
8. A tulajdonos kérésére a gyógyíthatatlanul beteg, öreg állat Telepen történő túlaltatásának, díja 10000 Ft.
Örökbefogadó csak 18. életévét betöltött felnőtt lehet, aki érvényes lakcímkártyával rendelkezik. Ittas személy, vagy bejelentett lakhellyel nem rendelkező állampolgár nem fogadhat örökbe kutyát a Telepről.
12 év alatti gyermekek nem mehetnek a kennelekben lévő kutyák közelébe, de az iroda előtt találkozhatnak a kiválasztott kutyával még az örökbefogadás előtt.
A kutyák örökbefogadásakor a leendő gazdáknak kell hozniuk nyakörvet, pórázt, szükség esetén szájkosarat, vagy szállító kosarat. Az örökbefogadáskor megkapják a kutya oltási könyvét, melyben az oltások és a mikrochip száma található.
Kölyökkutyákat mindenképpen ajánlott az örökbefogadás után 1-2 napon belül állatorvoshoz elvinni, ugyanis általában nem tartózkodnak annyi ideig a Telepen, hogy teljes biztonsággal ki lehessen jelenteni, hogy semmilyen betegségben nem szenvednek.
Jelenleg minden kutya fertőző betegségek ellen beoltva és mikrocsippel ellátva kerül gazdához.

A telep valamennyi szolgáltatását itt találod meg.