Félrenyeléses fuldoklás

A félrenyelés okozta fuldoklás leggyakrabban evéshez, iváshoz kötötten fordul elő.

Tünetetek:

  • nehéz légzés
  • száj mancsolása
  • köhögés
  • szájnyálkahártya elkékülése

Teendők:

Nyissuk ki a kutya száját, nézzük meg, hátha ki tudjuk húzni az elakadt idegentestet!

Ha nem sikerült, végezzük el a Heimlich-manővert:

  • Nagy testű kutya esetén: álljunk a kutya mögé! Az utolsó bordák magasságában nyúljunk a hasa alá, majd ökölbe szorított kézzel gyakoroljunk felfelé és előre irányuló nyomást a kutya hasára. Ezt végezzük el 4-5-ször egymás után 1 percen belül. Ha nem kezd el lélegezni, végezzünk mesterséges lélegeztetést ezután!
  • Kis testű kutyánál: vegyük kezünkbe, és tartsuk a mellkasunk elé a kutyust, úgy, hogy a hátát támasszuk a mellkasunknak! Majd gyakoroljunk befelé és felfelé irányuló nyomásokat a hasára a bordakosár mögött!

Nagytestű kutya esetében a kutya mögött helyezkedünk el, és így fejtünk ki nyomást a kutya hasára, felfelé és előre irányuló mozdulattal.

Kistestű kutya esetében a mellkasunkra vesszük a kutyát, és így végezzük ugyanazt a mozdulatot.

Ha szeretnéd gyakorlatban is elsajátítani az elsősegélynyújtási alapismereteket, végezd el Dr. Piller Pálma állatorvos kutya elsősegély tanfolyamát! Jelentkezni a gazdisuli.com oldalon tudsz.

Ha gyakorlatban is szeretnéd elsajátítani a sebkötözést, Heimlich manővert, újraélesztést, és egyéb életmentő fortélyokat, illetve személyesen feltenni kérdéseidet, akkor szeretettel várlak a következő elsősegély tanfolyamon, melyről itt találsz infókat: www.gazdisuli.com
A VIGYELHAZA10 kóddal pedig 10% kedvezményt is kapsz a képzésünkre!

Ha állatorvosi kérdéseidet online szeretnéd feltenni, az alábbi linken heti 7 nap, ügyeleti időben is tudsz állatorvostól kérdezni: https://gazdisuli.com/online-allatorvos/

A szakmai anyagot összeállította Dr. Piller Pálma állatorvos, a PetWiseCare alapítója.

A Kutya Elsősegély Tanfolyam elvégzéséhez kattints a logóra:

Jelen kutyaelsősegély tananyag  és annak bármely része kizárólag tájékoztatási, edukációs célokat szolgál, nem helyettesíti a szakképzett állatorvossal történő konzultációt, a tőle kapott tanácsadást, a pontos diagnózis felállítását, illetve a szakszerű és teljes körű állatorvosi kezelést. A szakmai anyag összeállítói ebből adódóan kizárják a felelősségét a leírt adatok, információk felhasználásából eredő bármilyen esetleges kárért.

Szerzői jog védelme
A tananyag tartalma szerzői jogi műnek minősül, tilos a weboldalon megjelenő tartalmak, vagy azok bármely részletének másolása, többszörözése, elektronikus tárolása, feldolgozása, értékesítése, vagy más módon való felhasználása a szerző (dr. Piller Pálma írásos hozzájárulása nélkül.
Jelen információk mindennemű felhasználása – a szabad felhasználás eseteit kivéve – bitorlást valósíthat meg, és kártérítési, valamint büntetőjogi felelősséget keletkeztethet. Dr. Piller Pálma szerző minden szerzői jogot kifejezetten fenntart.