Rögtönzött szájkosár

Ha szükséges, továbbá a kutya sérülése engedi, tegyél rá szájkosarat, nehogy félelmében, fájdalmában megharapjon téged! Kérj segítséget: szólj a szomszédnak, vagy a környezetedben lévőknek, hiszen a sérült kutya ellátása, főleg nagytestű kutya esetében, egyedül nehéz feladat lehet.

A rögtönzött szájkosár célja, hogy a saját biztonságodról gondoskodj, ugyanis teljesen normális reakció, ha egy kutya fájdalmában agresszívan lép fel. 

Rögtönzött szájkosár készítése otthon:

  • Használj rugalmas pólyát, sálat, harisnyát vagy bármilyen puha kötözőanyagot.
  • Fogd meg a 2 végét, úgy, hogy a közepe a kutya álla alatt legyen!
  • Köss egy sima csomót az orrháton úgy, hogy a képződő hurok közrefogja a kutya száját és orrát is! Ha helyesen csinálod, és elég szoros, akkor a kutya szája teljesen összezáródik, és a nyelve sem lóg ki.
  • Ezután a kötszer szabad végeit vezesd lefelé, majd a kutya álla alattt is csinálj egy hurkot.
  • Ezt követően pedig a tarkó felé húzd a kötszer szabad végeit, majd a tarkón köss egy szoros masnit. Nem kell aggódni, a kutyus a szorosnak tűnő „szájkosár” ellenére is megfelelően kap levegőt.
  • Tarts fenn folyamatos feszességet, egészen addig, míg a tarkón el nem készíted a szoros masnit. Fontos: ha kissé lazára sikerült, de van még kötözőanyagod, akkor ne vedd le a félig sikerültet, hanem csak helyezz fölé egy rendeset, ezzel időt takarítasz meg, illetve nagyerejű kutyáknál van olyan, hogy az első ilyen kötés sosem lesz elég erős, mert hatalmas erő van a rágóizmaikban.
  • Érdemes először nem éles helyzetben kipróbálni, hanem már előre otthon begyakorolni egy nyugodt, barátságos kutyán, akit már jól ismersz. Fontos: végig úgy vezesd a kezeidet, és a kötszer hosszát is úgy alakítsd ki, hogy a kezeid mindig biztonságos távolságban legyenek a kutya szájától! Vigyázz, hogy meg ne harapjon az állat a művelet közben! Ez a kötés tökéletesen alkalmas a szájból történő vércukor mérés kivitelezéséhez is, csipkedős, kissé harapós kutyáknál.
  • A kötés leszedése a masni oldásával, majd a kutya orra felé való lágy húzásával, ide-oda mozgatásával érhető el anélkül, hogy a kezeiddel közelebb kellene nyúlnod a szájához.

Brachycephal kutyák (pl: mopsz, bulldogok) esetén, ha mindenképp indokolt a használata, akkor alkalmazzuk a számukra kialakított, speciális szájkosarat, vagy töröküzővel tekerjükm körbe lazán a nyakát, így nem fog tudni hátrakapni!

A rögtönzött szájkosár készítése képeken:

Ha szeretnéd gyakorlatban is elsajátítani az elsősegélynyújtási alapismereteket, végezd el Dr. Piller Pálma állatorvos kutya elsősegély tanfolyamát! Jelentkezni a gazdisuli.com oldalon tudsz.

Ha gyakorlatban is szeretnéd elsajátítani a sebkötözést, Heimlich manővert, újraélesztést, és egyéb életmentő fortélyokat, illetve személyesen feltenni kérdéseidet, akkor szeretettel várlak a következő elsősegély tanfolyamon, melyről itt találsz infókat: www.gazdisuli.com
A VIGYELHAZA10 kóddal pedig 10% kedvezményt is kapsz a képzésünkre!

Ha állatorvosi kérdéseidet online szeretnéd feltenni, az alábbi linken heti 7 nap, ügyeleti időben is tudsz állatorvostól kérdezni: https://gazdisuli.com/online-allatorvos/

A szakmai anyagot összeállította Dr. Piller Pálma állatorvos, a PetWiseCare alapítója.

A Kutya Elsősegély Tanfolyam elvégzéséhez kattints a logóra:

Jelen kutyaelsősegély tananyag  és annak bármely része kizárólag tájékoztatási, edukációs célokat szolgál, nem helyettesíti a szakképzett állatorvossal történő konzultációt, a tőle kapott tanácsadást, a pontos diagnózis felállítását, illetve a szakszerű és teljes körű állatorvosi kezelést. A szakmai anyag összeállítói ebből adódóan kizárják a felelősségét a leírt adatok, információk felhasználásából eredő bármilyen esetleges kárért.

Szerzői jog védelme
A tananyag tartalma szerzői jogi műnek minősül, tilos a weboldalon megjelenő tartalmak, vagy azok bármely részletének másolása, többszörözése, elektronikus tárolása, feldolgozása, értékesítése, vagy más módon való felhasználása a szerző (dr. Piller Pálma írásos hozzájárulása nélkül.
Jelen információk mindennemű felhasználása – a szabad felhasználás eseteit kivéve – bitorlást valósíthat meg, és kártérítési, valamint büntetőjogi felelősséget keletkeztethet. Dr. Piller Pálma szerző minden szerzői jogot kifejezetten fenntart.