Mérgezés

Legjellemzőbb, általános mérgezési tünetek:

Előfordulhat nyugtalanság, tántorgás, lihegés, légzési nehézség, hányás, hasmenés, erős nyáladzás, szapora szívverés, görcsös rohamok, merevség.

Sok esetben a kutya bágyadt, nem mozog, nincs étvágya, szájnyálkahártyája sápadt, porcelánfehér, a testhőmérséklete lecsökken.

Vannak azonban olyan mérgek is, melyek hatására megemelkedik az állat testhőmérséklete. Megváltozhat az eb viselkedése, pl.: keservesen sír, bágyadtabb lesz, de az is előfordulhat, hogy hiperaktívvá válik, teljesen megvadul.

Leggyakoribb mérgezést okozó ételek:

  • Csokoládé
  • Xylitol
  • Szőlő, mazsola
  • Humán gyógyszerek
    • Tilos humán non-steroid fájdalomcsillapítót adni a kutyáknak, a Paracetamol hatóanyag tartalmú gyógyszerek számukra halálos mérgek lehetnek!
  • Dió

Leggyakoribb mérgezést okozó háztartási szerek:

  • Fagyálló
  • Rágcsálóírtók
  • Csigairtók

A lista nem teljes, amennyiben szeretnél bővebben tanulni a lehetséges mérgezésekről, tünetekről, a helyes hánytatásról, megelőzésről,  és hogy mit tudsz tenni mérgezés gyanú esetén, végezd el Dr. Piller Pálma állatorvos kutya elsősegély tanfolyamát a gazdisuli.com-on!

Ha szeretnéd gyakorlatban is elsajátítani az elsősegélynyújtási alapismereteket, végezd el Dr. Piller Pálma állatorvos kutya elsősegély tanfolyamát! Jelentkezni a gazdisuli.com oldalon tudsz.

Ha gyakorlatban is szeretnéd elsajátítani a sebkötözést, Heimlich manővert, újraélesztést, és egyéb életmentő fortélyokat, illetve személyesen feltenni kérdéseidet, akkor szeretettel várlak a következő elsősegély tanfolyamon, melyről itt találsz infókat: www.gazdisuli.com
A VIGYELHAZA10 kóddal pedig 10% kedvezményt is kapsz a képzésünkre!

Ha állatorvosi kérdéseidet online szeretnéd feltenni, az alábbi linken heti 7 nap, ügyeleti időben is tudsz állatorvostól kérdezni: https://gazdisuli.com/online-allatorvos/

A szakmai anyagot összeállította Dr. Piller Pálma állatorvos, a PetWiseCare alapítója.

A Kutya Elsősegély Tanfolyam elvégzéséhez kattints a logóra:

Jelen kutyaelsősegély tananyag  és annak bármely része kizárólag tájékoztatási, edukációs célokat szolgál, nem helyettesíti a szakképzett állatorvossal történő konzultációt, a tőle kapott tanácsadást, a pontos diagnózis felállítását, illetve a szakszerű és teljes körű állatorvosi kezelést. A szakmai anyag összeállítói ebből adódóan kizárják a felelősségét a leírt adatok, információk felhasználásából eredő bármilyen esetleges kárért.

Szerzői jog védelme
A tananyag tartalma szerzői jogi műnek minősül, tilos a weboldalon megjelenő tartalmak, vagy azok bármely részletének másolása, többszörözése, elektronikus tárolása, feldolgozása, értékesítése, vagy más módon való felhasználása a szerző (dr. Piller Pálma írásos hozzájárulása nélkül.
Jelen információk mindennemű felhasználása – a szabad felhasználás eseteit kivéve – bitorlást valósíthat meg, és kártérítési, valamint büntetőjogi felelősséget keletkeztethet. Dr. Piller Pálma szerző minden szerzői jogot kifejezetten fenntart.