Akciók, kampányok

2023-05-07
Belvárosi Kutyafesztivál 2023.05.13.
Belvárosi Kutyafesztivál 2023.05.13. szombat 10.00-17.00   Gyere el a belváros legnagyobb ingyenes kutyás rendezvényére, ahol családi programokkal hívjuk fel a figyelmet a felelős kutyatartásra és az árva állatok örökbe fogadására. A nagyon kutyás napon azokat is ütős programokkal várjuk, akiknek még nincsen házi kedvencük. - 10.30-tól indul a népszerű ingyenes kutya-gazdifotózás hiszen a boldog gazdik a helyszínen kinyomtatott ajándék fotókkal is gazdagodhatnak a CEWE jóvoltából. - 11-14 óra között Kutya Sétáltató Nap keretében, önkénteseink segítségével kipróbálhatod, milyen érzés lehet egy kedves kutyus gazdájának lenni. A sétáltatást világ-és olimpiai bajnok úszóink közül Telegdy-Kapás Bogi, Telegdy Ádám, Cseh László és az X-Faktorban feltűnt Bodrogi Enikő is segíti majd. Közös kutyás sétára invitál Lázár Chef is, aki korábban Málna kutyáját az alapítványtól fogadta örökbe. - 13.00 órától az alapítvány sátránál a X-Faktor tavalyi női legjobbjai, Sólyom Berni, Mihályfi Luca és B. Nagy Réka adnak minikoncertet. - 15.00-kor a Dog All Stars bemutatócsoport tart látványos, zenés, kutyás bemutatót. - 16.00-tól Bodrogi Enikő, az X-Faktor döntőse énekel nektek. A Kutyafesztiválon minden szolgáltatás ingyenes! Kutyakozmetika, állatorvosi tanácsadás, fizioterápia bemutatók, kutya viselkedésterápiás tanácsok, mikrochip leolvasás- és regisztráció, kutyabiléta gravírozás, kutyás bemutatók, kutyakereső alkalmazás, és számos, a felelős kutyatartást népszerűsítő esemény, várja az érdeklődőket. Bemutatkozik az állatvédelem gyerekeknek program is, akik játékokkal várnak mindenkit. Az idén 15 éves Vigyél Haza alapítvány külön szeretettel várja, azokat a családokat, akik közreműködésükkel árva kutyát fogadtak örökbe az elmúlt években, és azokat az állatbarátokat is, akik Illatos útról választották kedvenceiket. Rendezvénnyel párhuzamosan, a Belvárosi Szabadidő Sportegyesület sportnapot tart, egész napos programokkal, így a két esemény nagyszerűen kiegészíti egymást. A sportnapon többek között közös gyerek-és felnőtt torna, gyerekjóga, a mentőszolgálat, BRFK, Polgárőrség bemutatói, kézműves foglalkozások, játszóház, várják az érdeklődő, gyerekes családokat. Várunk szeretettel! 😊
Tovább »
2023-03-29
Elindult az „Örökbe fogadni híresen jó!” kampányunk
Budapest, 2023. március 29. – Mit keresett egy kutya a laborban a C-vitamin feltalálása közben? Hogyan inspirálta Babits, Móricz és Rippl-Rónai művészetét a kutyatartás? Jobban szerette-e kutyáit Léda Adynál? Hol nyugszik Sisi kedvenc kutyája? Új kampányunkban ezeket a híresen jó kutya-gazdi történeteket mutatjuk be.
  A következő hetekben az social média felületeinken mutatjuk be a magyar történelem leghíresebb kutyatartóit és azt, hogy hogyan tette szebbé, izgalmasabbá vagy tartalmasabbá életüket kiskedvencük jelenléte. A kampány célja, hogy rávilágítson, bármekkorát is fordul körülöttünk a világ, az állattartás öröme mindig változatlan marad. A több mint 100 éves időszakot felölelő történetekben olyan ikonikus szereplőkről esik majd szó, mint Babits Mihály, Léda, Sisi, Móricz Zsigmond, Pilinszky János, Rippl-Rónai József vagy Szent-Györgyi Albert. „Alapítványunk küldetése a kevésbé esélyes, gyakran idősebb, keverék kutyák örökbeadása, ami különösen nagy kihívás. Nem csupán a rengeteg, gazdira váró kutya miatt, de a nehezedő gazdasági helyzetben is egyre nehezebb elkötelezett, életre szóló felelősséget vállaló örökbefogadó családot találni. Mi mindig a pozitív kommunikációban, a példamutatásban hiszünk, ezért is fogadtuk hatalmas örömmel a Dentsu Hungary segítségét, hogy közös kampányunkkal kedvet csináljunk az önhibájukon kívül árván maradt, kidobott kutyák befogadásához” – hangsúlyozta Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója. Érdemes lesz figyelemmel kísérni a Vigyél Haza Facebook és Instagram oldalát május végéig, hiszen a fent említetteken túl számos izgalmas tartalommal készülünk.
Köszönjük minden intézménynek, médiapartnernek és támogatónak, hogy nagylelkű felajánlásaikkal csatlakoztak a kampányunkhoz:
 • A TV szpot narrátori szerepét pro bono vállalta Für Anikó, Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész.
 • Az archív fotókat a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár Digitális Képarchívuma és a The Moss Report biztosította számunkra.
 • Nyomtatott hirdetési felületeinket a Marquard Mediának és a Ringiernek köszönhetjük.
 • Televíziós reklámhelyeket ajánlott fel az RTL, az RTL II, a Cool és a Film+.
 • Összesen több, mint 120 digitális outdoor felület kaptunk a Screenpostertől és a JcDecaux Hungarytól.
 • Natív- és szerkesztői sajtómegjelenésekkel támogatja az ügyet a Jazzy Rádió, a Klasszik Rádió, a Petőfi Rádió, az RTL Reggeli, a Kiskegyed és a Blikk Nők.
 • Online hirdetési lehetőséget ajánlott fel felületein a Mediaworks, a Ringier, a Marquard Media, a HVG.hu, a Strossle Network, a Net Média Network, a FemCafé.hu, az Adevinta, a Project Agora, az Indamedia és az Infinety.
 • A kampányt a dentsu Hungary kreatív- és médiacsapata készítette.
* * * 🐶 Fogadj örökbe Te is: www.vigyelhaza.hu 🙏🏻 Vagy segítsd munkánkat adód 1%-ával: 18196384-1-42    
Tovább »
2022-10-22
Önkéntes munkával szépülnek meg felújított kenneleink.
Idén nagy fába vágtok a fejszénket és bővítettük, felújítottuk kenneleinket. Sajnos a munkákra fordítható forrásunk kimerült, ezért örömmel vettük a Randstad Sourceright megkeresését, hogy önkéntes munkával segítenének. Múlt szombaton megérkezett 5 fős nemzetközi csapatuk és – amig a kennelekben lévő kutyáink önkénteseinkkel kirándultak - három kennel rozsdátlanítását és festését sikerült befejeznünk. Hálás köszönet az önzetlen segítésért! …persze van még további, festésre, javításra váró kennelünk! 😊 Ezért, ha céged Budapesten van és önkéntes csapatot szerveznél legalább egy egész napos munkára és nem bánod, ha a ruhád esetleg bepiszkolódik, keress minket privát üzenetben! Számítunk rátok!
Tovább »
2021-09-20
Rendhagyó Örökbefogadó Nap az Illatos úton október 2-án.
Helyszín: FÖRI (Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság) Állatvédelmi Őrszolgálatának Illatos úti telepe (Budapest IX. Illatos út 23/a) Időpont: 2021. október 2. szombat 10-15 óra között Sajnos már nem újdonság az, hogy az Illatos úti Állatvédelmi Szolgálat telepe megtelt, a gazdáikra reménytelenül váró kutyákkal. Most azonban, az örökbefogadó napon azok az autók, amik nap-mint nap BEHOZZÁK az elkóborolt állatokat, most Budapest belterületén HÁZHOZ VISZIK őket és ebben segítséget nyújtanak alapítványunk önkéntesei is.*
Alapítványunk kezdeményezésével, a Szolgálat munkatársainak régi álma teljesülhet: személyesen juttathatják szerető családba a méltatlanul magára hagyott, kidobott, árva kutyákat.  A rendhagyó akció, egyúttal megkönnyíti az új gazdik első közös utazását is, hiszen gyakran nem egyszerű egy még szinte ismeretlen állatot tömegközlekedési eszközön hazaszállítani. Az esemény előtt az alapítvány önkéntes kutyakozmetikusai, erre rászoruló kutyákat megszépítik: ápolják, nyírják, fésülik őket. A rendezvényt megelőző napokban valamennyi, gazdára váró kutyáról a Vizslafotózás csapata igényes fotókat készít, melyeket az alapítványunk és az Szolgálat facebook oldalán lehet majd megtekinteni, és életre szóló társat választani közülük. A kutyusokhoz névre szóló gravírozott bilétát adunk ajándékba.
A helyszínen a telep munkatársain és az alapítvány önkéntesein kívül a Népszigeti Kutyaiskola viselkedésterápiás oktatói is hasznos  tanácsaikkal segítik a megfelelő választást. Az új gazdik, a kutyákat oltva, féregtelenítve, mikrocsippel, negatív szívférgességi teszttel, egészségesen fogadhatják örökbe, mindössze 6000Ft térítési díj ellenében.   ---------------------------------------- *az ajánlat nagytestű, autó hiányában tömegközlekedési járművel nem vagy nehezen szállítható kutyákra vonatkozik, az érkezés sorrendjében, 10:30 – 14:00 között.  
Tovább »
2020-07-10
Ha életet menthetsz, törd be az autó ablakát!
Azokhoz szólunk, akik megakadályoznák, hogy egy kutya, a hőségben, a bezárt autóban szenvedjen. Ha végszükség van, akkor a hőségben, a kocsiban hagyott kutya életének érdekében akár autó ablaka is betörhető! HőségriadoFelhívásuk szerint, ha végszükségben, segítő szándékkal a tőle elvárható gondossággal, az állat életének megmentése érdekében járt el az állatbarát, és ellene, mégis, hatósági intézkedés, vagy feljelentés történik, a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes jogászai, ingyenes jogi segítséget nyújtanak!   Hőségben, a bezárt járműben magára hagyott kutyának már 10 perc is elég ahhoz, hogy visszafordíthatatlan károsodás következzen be, ami az állat halálhoz is vezethet. Egy forró napon, 30 fokos melegben, akár 10 perc alatt 70 fokosra forrósodik az autó belseje. A kutyának ez kínszenvedés, hiszen ő csak lihegéssel tudja hűteni magát így, akár perceken belül hőgutát kaphat, és elpusztulhat. Ezért, próbáljuk megmenteni az állatot a szenvedéstől és a nagy valószínűséggel bekövetkező haláltól.
 • Azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot és mondassuk be a kocsi rendszámát, hogy azonnal menjen a kocsijához.
 • A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztó rendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost
 • Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is. (Figyelem, a fotó illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel.)
 • Lehetőség szerint hívjuk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát.
 • Ügyeljünk arra, hogy az autóban, a végszükség elhárításához feltétlenül szükséges kárt okozzuk csak. (Ne a kocsit törd össze, és ne több ablakot törj be! Szabálysértési értékhatár felett a kutya értékét meghaladó kár okozása büntetőjogi felelősséggel jár és az okozott kárt is meg kell téríteni).
 • Ha sikerült kiszabadítani, itassuk meg a kutyát, próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, vigyük azonnal állatorvoshoz.
  Amennyiben a fentieknek megfelelően, végszükségben, segítő szándékkal, az elvárható gondossággal és körültekintéssel, az állat életének megmentése érdekében járt el az illető személy és ellene, mégis, hatósági intézkedés, vagy feljelentés történik, alapítványunk önkéntes jogi segítői ingyenes jogi segítséget nyújtanak! (Nem büntető ügyben, Budapesten tudunk érdemben segíteni. Vidéki nem büntető ügyben jogi tanácsadást nyújtunk.)   A Btk 23.§ szerint: (1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett. (2) Nem büntethető, aki azért okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett, mert ijedtségből vagy menthető felindulásból nem ismeri fel a sérelem nagyságát. „   Természetesen a leghatékonyabb módja a segítségnek, ha megelőzzük a tragédiát: Ha látjuk, hogy valaki ott akarja hagyni a kutyáját az autóban, győzzük meg arról, hogy ne tegye! Ha szükséges, kérjünk hatósági segítséget! ( Az alapítvány természetesen legalább ilyen felelős magatartást ajánl a magáról gondoskodni nem képes , idősebb emberek és gyermekek esetében is.) Európában, több helyen a parkolóórákra ragasztott matrica figyelmeztet, miszerint büntetést fizet az, aki a kocsiban hagyja kedvencét. Forintra átszámítva, akár 200ezer forintra is bírságolhatják a lelketlen tulajdonost. Amíg ez nálunk nem valósul meg, alapítványunk az állatbarátok segítségét kéri!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Háttér információk: Az állatvédelmi törvény szerint állatkínzás: az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő - nem kísérleti célra szánt - állategyed tenyésztése, szaporítása. A Btk szerint: Állatkínzás:244. §  (1) Aki
 1. a)gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
 2. b)gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás
 1. a)az állatnak különös szenvedést okoz, vagy
 2. b)több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza
 
Tovább »
2017-08-03
Ne Hagyj az autóban! Matrica kampányt indítottunk a NÉBIH-hel.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Vigyél Haza Alapítvány matrica-kampányt indított, hogy felhívja az emberek figyelmét, a nagy hőségben különösen fontos odafigyelni védtelen szeretteinkre. A bevásárlóközpontok, áruházak bejáratainál kihelyezett figyelemfelkeltő matricák remélhetőleg időben emlékeztetik az autóval érkezőket, hogy ne hagyják gyermekeiket és házi kedvenceiket a tűző napon percek alatt felforrósodó autóban. A kampányhoz eddig öt áruházlánc csatalakozott, de a NÉBIH várja további vendéglátó-, valamint kereskedelmi helyek jelentkezését is, akik a matricák kihelyezésével támogatnák a kezdeményezést. A figyelmeztető felirat fontosságát és szükségességét az elmúlt évek sajnálatos tragédiái is alátámasztják. A kampány célja, hogy az életük, egészségük megóvásáért felelős felnőttek minél kevesebb gyermeket, állatot hagyjanak magára a tűző napon parkoló, lezárt járművekben. A 30 Celsius fokos melegben ugyanis az autó belseje 10 perc alatt 70 fokosra forrósodhat, így már néhány percnyi felelőtlenségnek is súlyos egészségkárosodás vagy akár halál lehet az ára. A kampányhoz eddig öt áruházlánc, a Lidl, a Metro, a Reál, a Spar és a CBA egyes üzletei csatlakoztak. A matricákkal az áruházak és üzletek bejáratainál találkozhatnak majd a vásárlók. A NÉBIH a hivatal zöldszámán (80/263-244) vagy az [email protected] e-mail címén további vendéglátó-, valamint kereskedelmi helyek jelentkezését is várja, akik a matrica kihelyezésével támogatnák a kezdeményezést. A hőség az állatok szervezetét a mindennapokban is megterheli. Annál is inkább, mivel kedvenceink igen csekély mértékben képesek izzadással megszabadulni a fölösleges hőtől. A NÉBIH összegyűjtötte azokat a hasznos tippeket, amelyekkel a felelős gazdik elviselhetőbbé tehetik a kánikulát kutyáik számára:
 • Soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva!
 • Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük!
 • A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre.
 • Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely, ahol a hőség elől menedéket talál!
 • Mindig biztosítsunk számára friss ivóvizet!
 • A nagy melegben a kutyák étvágya is csökken, ezért etetni több részletben, az esti és a reggeli órákban célszerű.
 • A dús, hosszú szőrű kutyák szőrét érdemes nyárra rövidre nyírni, így könnyebben átvészelik a meleg időszakot.
Reméljük, hogy az országosan több mint 3000 helyen kihelyezett matrica is segít elkerülni az esetleges tragédiákat, és egyre többen csatlakoznak kezdeményezésünkhöz.  
Tovább »
2017-04-23
ORSZÁGOSSÁ BŐVÍTJÜK INGYENES MIKROCHIP LEOLVASÓ HÁLÓZATUNKAT!
Tudtad, hogy évente, közel 200 kutyát juttatunk vissza az eredeti gazdájához az ingyenes mikrochip leolvasó hálózatMikrochip-leolvasóCsak Budapesten, több mint 30 kutyabarát étterem, kávézó, szálloda és önkormányzat segíti munkánkat és három önkéntes állatorvosunk azonosítja a leolvasott chip adatokat. Most lépünk egy nagyot! Ingyenes mikrochip leolvasó hálózatunkat országossá terjesztjük ki! Ehhez keressük olyan kutyabarát éttermek, kávézók, szállodák jelentkezését, akik vállalkoznának erre az önkéntes feladatra. Természetesen valamennyi chipleolvasó helyet feltüntetjük népszerű, Vigyél Haza kutyakereső alkalmazásunkban is, hogy bárki megtalálhassa az országban, a hozzá legközelebbi leolvasó helyet. Ha jelentkeznél chipleolvasó helynek, akkor írj  emailt a  címünkre. A kutyakereső alkalmazásról itt tudhatsz meg többet, sőt itt le is töltheted ingyen a mobilodra! 
Tovább »
2017-04-10
Mi lesz a magukra maradt állatokkal?

Kezdeményezés a hagyatéki törvény módosítására.

Munkánk során egyre több esetben találkozunk azzal a drámával hogy elhunyt házikedvencet tartó örökösei, az Hagyatéki Trv.módosításállatot magára hagyják, szélnek eresztik, vagy gyepmesteri telepre juttatják. Ezek az akár 10-12 éve pamlagon élő, kedves négylábú családtagok egyik pillanatról a másikra reménytelen körülmények közé kerülnek és örökbe adásuk a legnehezebb feladat. Ezért alapítványunk társadalmi párbeszédet kezdeményez a megoldás érdekében. A hagyatéki törvény, jelenleg csak ingó és ingatlan vagyont, vagyon értékű jogot, kötelezettségeket ismer: a cselekvőképtelen, vagy korlátozottan cselekvőképes „személyként”, ugyanakkor meg sem említi az örökhagyó birtokában lévő társ-állatokat, akiket akár örökösként, akár hosszú távú kötelezettségként is értelmezni lehet, hiszen tartós ellátásukról az örökhagyó, szándékai szerint gondoskodott volna, amennyiben halála nem következik be. Ezen állatok védelmében - akik saját érdekeiket érvényesíteni nem képesek- szükségesnek tartjuk, hogy a Hagyatéki Törvény szabályozza státuszukat és adjon lehetőséget arra, hogy élethez való jogukat hosszú távon, megfelelő minőségben biztosítsák! Ezért szeretnénk, ha elindulna egy közös gondolkodás, a döntéshozókkal, döntést előkészítőkkel: hogyan lehetne az állatok érdekében humánusan és jogszerűen, megnyugtató és végleges megoldást találni? Javaslataink: Maci&Leila (0)Javaslatunk, hogy örökléskor az örökösöket kötelezzék, hogy haladéktalanul, megfelelően és ellenőrizhetően gondoskodjanak az örökhagyó elhunyta miatt magára maradt állataikról. Amennyiben erre nem hajlandóak, vagy nem képesek, az állatról való gondoskodást a Hagyatéki Törvény kezelje olyan hosszú távú kötelezettség vállalásnak, amelynek anyagi fedezetét az örökség terhére kell elkülöníteni.
 • Hagyatéki eljárást az állat érdekében, (a körülmények ismeretében, indokolt esetben) kezdeményezhesse állatvédő szervezet is.
 • Legyen kezelhető az állat, az öröklésben érdekeltként is: ha érdeke veszélyben van
„cselekvő képtelen”- ként képviselhetné az érdekeit állatvédő szervezet. Célunk:
 1. Egy olyan végrendeleti blanketta kidolgozása, amely megoldást nyújt az örökhagyók hagyatékában maradt, állatok (első körben kutyák) megfelelő elhelyezésére, a tartás ellenőrzésére, felügyeletére.
 2. Javasoljuk a kutya elkülönítését a hagyaték többi részétől, továbbá a kutyával együtt a tartáshoz szükséges vagyonrész juttatását a gondozásra kiválasztott magánszemélynek, vagy szervezetnek.
 3. Fontosnak tartjuk, hogy (akár megyénként) legyenek kijelölve olyan szervezetek, amely ellenőrizni jogosultak a megfelelő tartást.
  Tudjuk, hogy a feladat összetett, de kezdjünk bele mielőbb! Számítunk mindenkire, aki tudásával hozzájárulhat a megoldáshoz!
Tovább »
2017-01-07
Elindult “Keverék kutyám akcióban” fotópályázatunk!
Van egy jó fotód keverék kutyádról? Ha még nincs, itt az ideje egy jó kis fotózásnak! Ha pedig már van, mutasd meg másoknak is, hátha a te képed nyeri értékes díjaink egyikét…és persze a kutyás társadalom elismerését!
3Kutyáink számtalan olyan pillanattal ajándékoznak minket, amit érdemes megörökíteni. Labdázik, úszik, kirándul, felássa a kertet, elfoglalja a kanapét, vagy „párás” szemekkel koldul az étkezőasztalnál? Fényképezőket elő, örökítsd meg, lássuk milyen a te keverék kedvenced akcióban! Kattints a Facebook oldalunk baloldalán, a FOTÓPÁLYÁZAT alkalmazásra és már kezdődhet is a kép feltöltés…no és persze a szavazás! Fotópályázat alkalmazásunkat ezen a közvetlen linken is elérheted. Buzdítsd barátaidat ismerőseidet is, hogy a Te képed is nyerhessen! Mindenki, egyszer szavazhat 4-nyeremenyekegy fotóra, de akár több képre is leadhatod szavazatidat. Persze, ha Te nem pályázol, akkor is kísérd figyelemmel kíséred a versenyt, hiszen naponta találhatsz újabb képeket. Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is! :-) (Az alkalmazást, csak asztali PC-ről, vagy notebookról tudod használni. Mobilról, tabletről sajnos nem.)
Tovább »