Akciók, kampányok

2022-10-22
Önkéntes munkával szépülnek meg felújított kenneleink.
Idén nagy fába vágtok a fejszénket és bővítettük, felújítottuk kenneleinket. Sajnos a munkákra fordítható forrásunk kimerült, ezért örömmel vettük a Randstad Sourceright megkeresését, hogy önkéntes munkával segítenének. Múlt szombaton megérkezett 5 fős nemzetközi csapatuk és – amig a kennelekben lévő kutyáink önkénteseinkkel kirándultak - három kennel rozsdátlanítását és festését sikerült befejeznünk. Hálás köszönet az önzetlen segítésért! …persze van még további, festésre, javításra váró kennelünk! 😊 Ezért, ha céged Budapesten van és önkéntes csapatot szerveznél legalább egy egész napos munkára és nem bánod, ha a ruhád esetleg bepiszkolódik, keress minket privát üzenetben! Számítunk rátok!
Tovább »
2021-09-20
Rendhagyó Örökbefogadó Nap az Illatos úton október 2-án.
Helyszín: FÖRI (Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság) Állatvédelmi Őrszolgálatának Illatos úti telepe (Budapest IX. Illatos út 23/a) Időpont: 2021. október 2. szombat 10-15 óra között Sajnos már nem újdonság az, hogy az Illatos úti Állatvédelmi Szolgálat telepe megtelt, a gazdáikra reménytelenül váró kutyákkal. Most azonban, az örökbefogadó napon azok az autók, amik nap-mint nap BEHOZZÁK az elkóborolt állatokat, most Budapest belterületén HÁZHOZ VISZIK őket és ebben segítséget nyújtanak alapítványunk önkéntesei is.*
Alapítványunk kezdeményezésével, a Szolgálat munkatársainak régi álma teljesülhet: személyesen juttathatják szerető családba a méltatlanul magára hagyott, kidobott, árva kutyákat.  A rendhagyó akció, egyúttal megkönnyíti az új gazdik első közös utazását is, hiszen gyakran nem egyszerű egy még szinte ismeretlen állatot tömegközlekedési eszközön hazaszállítani. Az esemény előtt az alapítvány önkéntes kutyakozmetikusai, erre rászoruló kutyákat megszépítik: ápolják, nyírják, fésülik őket. A rendezvényt megelőző napokban valamennyi, gazdára váró kutyáról a Vizslafotózás csapata igényes fotókat készít, melyeket az alapítványunk és az Szolgálat facebook oldalán lehet majd megtekinteni, és életre szóló társat választani közülük. A kutyusokhoz névre szóló gravírozott bilétát adunk ajándékba.
A helyszínen a telep munkatársain és az alapítvány önkéntesein kívül a Népszigeti Kutyaiskola viselkedésterápiás oktatói is hasznos  tanácsaikkal segítik a megfelelő választást. Az új gazdik, a kutyákat oltva, féregtelenítve, mikrocsippel, negatív szívférgességi teszttel, egészségesen fogadhatják örökbe, mindössze 6000Ft térítési díj ellenében.   ---------------------------------------- *az ajánlat nagytestű, autó hiányában tömegközlekedési járművel nem vagy nehezen szállítható kutyákra vonatkozik, az érkezés sorrendjében, 10:30 – 14:00 között.  
Tovább »
2020-07-10
Ha életet menthetsz, törd be az autó ablakát!
Azokhoz szólunk, akik megakadályoznák, hogy egy kutya, a hőségben, a bezárt autóban szenvedjen. Ha végszükség van, akkor a hőségben, a kocsiban hagyott kutya életének érdekében akár autó ablaka is betörhető! HőségriadoFelhívásuk szerint, ha végszükségben, segítő szándékkal a tőle elvárható gondossággal, az állat életének megmentése érdekében járt el az állatbarát, és ellene, mégis, hatósági intézkedés, vagy feljelentés történik, a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes jogászai, ingyenes jogi segítséget nyújtanak!   Hőségben, a bezárt járműben magára hagyott kutyának már 10 perc is elég ahhoz, hogy visszafordíthatatlan károsodás következzen be, ami az állat halálhoz is vezethet. Egy forró napon, 30 fokos melegben, akár 10 perc alatt 70 fokosra forrósodik az autó belseje. A kutyának ez kínszenvedés, hiszen ő csak lihegéssel tudja hűteni magát így, akár perceken belül hőgutát kaphat, és elpusztulhat. Ezért, próbáljuk megmenteni az állatot a szenvedéstől és a nagy valószínűséggel bekövetkező haláltól.
 • Azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot és mondassuk be a kocsi rendszámát, hogy azonnal menjen a kocsijához.
 • A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztó rendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost
 • Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is. (Figyelem, a fotó illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel.)
 • Lehetőség szerint hívjuk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát.
 • Ügyeljünk arra, hogy az autóban, a végszükség elhárításához feltétlenül szükséges kárt okozzuk csak. (Ne a kocsit törd össze, és ne több ablakot törj be! Szabálysértési értékhatár felett a kutya értékét meghaladó kár okozása büntetőjogi felelősséggel jár és az okozott kárt is meg kell téríteni).
 • Ha sikerült kiszabadítani, itassuk meg a kutyát, próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, vigyük azonnal állatorvoshoz.
  Amennyiben a fentieknek megfelelően, végszükségben, segítő szándékkal, az elvárható gondossággal és körültekintéssel, az állat életének megmentése érdekében járt el az illető személy és ellene, mégis, hatósági intézkedés, vagy feljelentés történik, alapítványunk önkéntes jogi segítői ingyenes jogi segítséget nyújtanak! (Nem büntető ügyben, Budapesten tudunk érdemben segíteni. Vidéki nem büntető ügyben jogi tanácsadást nyújtunk.)   A Btk 23.§ szerint: (1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett. (2) Nem büntethető, aki azért okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett, mert ijedtségből vagy menthető felindulásból nem ismeri fel a sérelem nagyságát. „   Természetesen a leghatékonyabb módja a segítségnek, ha megelőzzük a tragédiát: Ha látjuk, hogy valaki ott akarja hagyni a kutyáját az autóban, győzzük meg arról, hogy ne tegye! Ha szükséges, kérjünk hatósági segítséget! ( Az alapítvány természetesen legalább ilyen felelős magatartást ajánl a magáról gondoskodni nem képes , idősebb emberek és gyermekek esetében is.) Európában, több helyen a parkolóórákra ragasztott matrica figyelmeztet, miszerint büntetést fizet az, aki a kocsiban hagyja kedvencét. Forintra átszámítva, akár 200ezer forintra is bírságolhatják a lelketlen tulajdonost. Amíg ez nálunk nem valósul meg, alapítványunk az állatbarátok segítségét kéri!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Háttér információk: Az állatvédelmi törvény szerint állatkínzás: az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő - nem kísérleti célra szánt - állategyed tenyésztése, szaporítása. A Btk szerint: Állatkínzás:244. §  (1) Aki
 1. a)gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
 2. b)gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás
 1. a)az állatnak különös szenvedést okoz, vagy
 2. b)több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza
 
Tovább »
2017-08-03
Ne Hagyj az autóban! Matrica kampányt indítottunk a NÉBIH-hel.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Vigyél Haza Alapítvány matrica-kampányt indított, hogy felhívja az emberek figyelmét, a nagy hőségben különösen fontos odafigyelni védtelen szeretteinkre. A bevásárlóközpontok, áruházak bejáratainál kihelyezett figyelemfelkeltő matricák remélhetőleg időben emlékeztetik az autóval érkezőket, hogy ne hagyják gyermekeiket és házi kedvenceiket a tűző napon percek alatt felforrósodó autóban. A kampányhoz eddig öt áruházlánc csatalakozott, de a NÉBIH várja további vendéglátó-, valamint kereskedelmi helyek jelentkezését is, akik a matricák kihelyezésével támogatnák a kezdeményezést. A figyelmeztető felirat fontosságát és szükségességét az elmúlt évek sajnálatos tragédiái is alátámasztják. A kampány célja, hogy az életük, egészségük megóvásáért felelős felnőttek minél kevesebb gyermeket, állatot hagyjanak magára a tűző napon parkoló, lezárt járművekben. A 30 Celsius fokos melegben ugyanis az autó belseje 10 perc alatt 70 fokosra forrósodhat, így már néhány percnyi felelőtlenségnek is súlyos egészségkárosodás vagy akár halál lehet az ára. A kampányhoz eddig öt áruházlánc, a Lidl, a Metro, a Reál, a Spar és a CBA egyes üzletei csatlakoztak. A matricákkal az áruházak és üzletek bejáratainál találkozhatnak majd a vásárlók. A NÉBIH a hivatal zöldszámán (80/263-244) vagy az [email protected] e-mail címén további vendéglátó-, valamint kereskedelmi helyek jelentkezését is várja, akik a matrica kihelyezésével támogatnák a kezdeményezést. A hőség az állatok szervezetét a mindennapokban is megterheli. Annál is inkább, mivel kedvenceink igen csekély mértékben képesek izzadással megszabadulni a fölösleges hőtől. A NÉBIH összegyűjtötte azokat a hasznos tippeket, amelyekkel a felelős gazdik elviselhetőbbé tehetik a kánikulát kutyáik számára:
 • Soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva!
 • Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük!
 • A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre.
 • Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely, ahol a hőség elől menedéket talál!
 • Mindig biztosítsunk számára friss ivóvizet!
 • A nagy melegben a kutyák étvágya is csökken, ezért etetni több részletben, az esti és a reggeli órákban célszerű.
 • A dús, hosszú szőrű kutyák szőrét érdemes nyárra rövidre nyírni, így könnyebben átvészelik a meleg időszakot.
Reméljük, hogy az országosan több mint 3000 helyen kihelyezett matrica is segít elkerülni az esetleges tragédiákat, és egyre többen csatlakoznak kezdeményezésünkhöz.  
Tovább »
2017-04-23
ORSZÁGOSSÁ BŐVÍTJÜK INGYENES MIKROCHIP LEOLVASÓ HÁLÓZATUNKAT!
Tudtad, hogy évente, közel 200 kutyát juttatunk vissza az eredeti gazdájához az ingyenes mikrochip leolvasó hálózatMikrochip-leolvasóCsak Budapesten, több mint 30 kutyabarát étterem, kávézó, szálloda és önkormányzat segíti munkánkat és három önkéntes állatorvosunk azonosítja a leolvasott chip adatokat. Most lépünk egy nagyot! Ingyenes mikrochip leolvasó hálózatunkat országossá terjesztjük ki! Ehhez keressük olyan kutyabarát éttermek, kávézók, szállodák jelentkezését, akik vállalkoznának erre az önkéntes feladatra. Természetesen valamennyi chipleolvasó helyet feltüntetjük népszerű, Vigyél Haza kutyakereső alkalmazásunkban is, hogy bárki megtalálhassa az országban, a hozzá legközelebbi leolvasó helyet. Ha jelentkeznél chipleolvasó helynek, akkor írj  emailt a  címünkre. A kutyakereső alkalmazásról itt tudhatsz meg többet, sőt itt le is töltheted ingyen a mobilodra! 
Tovább »
2017-04-10
Mi lesz a magukra maradt állatokkal?

Kezdeményezés a hagyatéki törvény módosítására.

Munkánk során egyre több esetben találkozunk azzal a drámával hogy elhunyt házikedvencet tartó örökösei, az Hagyatéki Trv.módosításállatot magára hagyják, szélnek eresztik, vagy gyepmesteri telepre juttatják. Ezek az akár 10-12 éve pamlagon élő, kedves négylábú családtagok egyik pillanatról a másikra reménytelen körülmények közé kerülnek és örökbe adásuk a legnehezebb feladat. Ezért alapítványunk társadalmi párbeszédet kezdeményez a megoldás érdekében. A hagyatéki törvény, jelenleg csak ingó és ingatlan vagyont, vagyon értékű jogot, kötelezettségeket ismer: a cselekvőképtelen, vagy korlátozottan cselekvőképes „személyként”, ugyanakkor meg sem említi az örökhagyó birtokában lévő társ-állatokat, akiket akár örökösként, akár hosszú távú kötelezettségként is értelmezni lehet, hiszen tartós ellátásukról az örökhagyó, szándékai szerint gondoskodott volna, amennyiben halála nem következik be. Ezen állatok védelmében - akik saját érdekeiket érvényesíteni nem képesek- szükségesnek tartjuk, hogy a Hagyatéki Törvény szabályozza státuszukat és adjon lehetőséget arra, hogy élethez való jogukat hosszú távon, megfelelő minőségben biztosítsák! Ezért szeretnénk, ha elindulna egy közös gondolkodás, a döntéshozókkal, döntést előkészítőkkel: hogyan lehetne az állatok érdekében humánusan és jogszerűen, megnyugtató és végleges megoldást találni? Javaslataink: Maci&Leila (0)Javaslatunk, hogy örökléskor az örökösöket kötelezzék, hogy haladéktalanul, megfelelően és ellenőrizhetően gondoskodjanak az örökhagyó elhunyta miatt magára maradt állataikról. Amennyiben erre nem hajlandóak, vagy nem képesek, az állatról való gondoskodást a Hagyatéki Törvény kezelje olyan hosszú távú kötelezettség vállalásnak, amelynek anyagi fedezetét az örökség terhére kell elkülöníteni.
 • Hagyatéki eljárást az állat érdekében, (a körülmények ismeretében, indokolt esetben) kezdeményezhesse állatvédő szervezet is.
 • Legyen kezelhető az állat, az öröklésben érdekeltként is: ha érdeke veszélyben van
„cselekvő képtelen”- ként képviselhetné az érdekeit állatvédő szervezet. Célunk:
 1. Egy olyan végrendeleti blanketta kidolgozása, amely megoldást nyújt az örökhagyók hagyatékában maradt, állatok (első körben kutyák) megfelelő elhelyezésére, a tartás ellenőrzésére, felügyeletére.
 2. Javasoljuk a kutya elkülönítését a hagyaték többi részétől, továbbá a kutyával együtt a tartáshoz szükséges vagyonrész juttatását a gondozásra kiválasztott magánszemélynek, vagy szervezetnek.
 3. Fontosnak tartjuk, hogy (akár megyénként) legyenek kijelölve olyan szervezetek, amely ellenőrizni jogosultak a megfelelő tartást.
  Tudjuk, hogy a feladat összetett, de kezdjünk bele mielőbb! Számítunk mindenkire, aki tudásával hozzájárulhat a megoldáshoz!
Tovább »
2017-01-07
Elindult “Keverék kutyám akcióban” fotópályázatunk!
Van egy jó fotód keverék kutyádról? Ha még nincs, itt az ideje egy jó kis fotózásnak! Ha pedig már van, mutasd meg másoknak is, hátha a te képed nyeri értékes díjaink egyikét…és persze a kutyás társadalom elismerését!
3Kutyáink számtalan olyan pillanattal ajándékoznak minket, amit érdemes megörökíteni. Labdázik, úszik, kirándul, felássa a kertet, elfoglalja a kanapét, vagy „párás” szemekkel koldul az étkezőasztalnál? Fényképezőket elő, örökítsd meg, lássuk milyen a te keverék kedvenced akcióban! Kattints a Facebook oldalunk baloldalán, a FOTÓPÁLYÁZAT alkalmazásra és már kezdődhet is a kép feltöltés…no és persze a szavazás! Fotópályázat alkalmazásunkat ezen a közvetlen linken is elérheted. Buzdítsd barátaidat ismerőseidet is, hogy a Te képed is nyerhessen! Mindenki, egyszer szavazhat 4-nyeremenyekegy fotóra, de akár több képre is leadhatod szavazatidat. Persze, ha Te nem pályázol, akkor is kísérd figyelemmel kíséred a versenyt, hiszen naponta találhatsz újabb képeket. Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is! :-) (Az alkalmazást, csak asztali PC-ről, vagy notebookról tudod használni. Mobilról, tabletről sajnos nem.)
Tovább »
2017-01-02
2017-ben is ingyen ivartalanítjuk az Illatoson örökbefogadott, valamennyi kutyát!
A kutyák túlszaporodásának csökkentése érdekében alapítványunk ebben az évben is folytatja Születésszabályozási Programját. plakat-reszletes-2017VALAMENNYI KUTYA IVARTALANÍTÁSÁT ÁTVÁLLALJUK, akiket magyar magánszemély közvetlenül az Illatosról, vagy a Vigyél Haza Alapítványtól 2017 január 1-től fogad örökbe! (Az ingyenes ivartalanítási lehetőség, visszavonásig érvényes.) Az akció révén még inkább érdemes kutyát örökbe fogadni tőlünk, vagy az Illatos útról annak, aki az állatról, felelősen gondoskodni tud majd. Kampányunkkal több ezer, nem kívánt, kidobott kutya megszületését előzhetjük meg. Az ivartalanítás menetéről, részletesen ITT olvashattok.   Reméljük, hogy példa értékű kezdeményezésünkhöz önkormányzatok, intézmények és civil szervezetek is csatlakoznak majd. Meggyőződésünk szerint, az évről- évre hatványozódó probléma megelőzése ésszerűbb és eredményesebb, mint a születendő, esélytelen állatok sintértelepeken, vagy – az állandó teltházzal küzdő- menhelyeken való tartása.
Tovább »
2016-12-29
Szilveszterkor, a fővárosban, már 30 ingyenes mikrochip leolvasóhelyünk segíti az elkóborolt kutyák gazdikhoz történő visszajuttatását
Az elkóborolt kutyák bejelentését és megtalálását segíti, a Vigyél Haza Kutyakereső, ami már a neten is elérhető (www.w-ebkereso.hu), vagy Androidos, és iPhone telefonra is letölthető az ingyenes alkalmazás. mikrochip vigyél haza vágottVigyél Haza Alapítvány a főváros 28 pontján, ingyenes mikrochip leolvasó helyeket létesített, ahol bárki számára  elérhetővé teszik a kihelyezett leolvasókat. A chip leolvasó pontok megtalálhatóak a webes, vagy az ingyenes Androidos, és iPhone mobil alkalmazásokban. A leolvasóval ellátott éttermek, intézmények bejáratánál egyedi matrica hívja fel a lehetőségre az állatbarátok figyelmét. A mikrochip egyszerű leolvasása után a leolvasó hely kapcsolatba lép az alapítvány fiatal állatorvos önkénteseivel, akik az online adatbázisban ellenőrzik az állat gazdáinak adatait, majd felveszik vele a kapcsolatot, hogy hazavihesse elkóborolt kedvencét. A tűzijáték közeledtével a felelős kutyatartókhoz és családtagjaikhoz fordulunk. A petárda, a tűzijáték robbanásakor keletkezett hirtelen nagy erejű fény- és hanghatás sokkszerűen éri a szabadon lévő állatokat, A kutyák az ilyenkor elszenvedett halláskárosodás, szemsérülések, esetleges égési sérülések, vagy epilepsziás roham hatására rémülten menekülnek: megszokott környezetükből kiszabadulva elkóborolnak, vagy közlekedési baleset áldozatai lesznek. Ezért kérjük a gazdikat, hogy fokozottan ügyeljenek kedvenceikre ezeken a napokon! - Engedjék be a házba, lakásba kutyáikat ezen a napon este 6 és reggel 6 óra között legalább erre a 12 órára! - Csak pórázon sétáltassák kedvencüket és lehetőleg ne vagy csak kevés időre hagyják egyedül őket! - Tegyenek a kutyáikra bilétával ellátott nyakörvet az elérhetőséggel, és ellenőriztessék szükség esetén mikrocsip regisztrációját állatorvosuknál! - Kérjük a szülőket, nagyszülőket, háztulajdonosokat: erre a néhány órára tegyék félre fenntartásaikat: keressenek megoldást arra, hogy az egyébként kertben, szabadban élő kutyák is biztonságban tölthessék az ünnepet! Minden felelős állattartónak és kutyabarátnak Boldog Új Évet Kíván, a Vigyél Haza Alapítvány az emberbarát állatbarát VigyelHaza-horz
Tovább »