Újraélesztés

Csak akkor szabad újraélesztést alkalmazni, ha a kutyának nincs légzése/ szívverése. Ha eszméletlen, de van szívverése és légzése is, tilos újraélesztést alkalmazni, ilyenkor azonnal állatorvoshoz kell szállítani. Hogy eszméleténél van-e a kutya, a belső szemhéj érintésével ellenőrizhetjük. Amennyiben, erre pislogással reagál, nincs szükség újraélesztésre.

Eszméletlen a kutya, ha nincs légzése és szívverése. Ha van szívverése, de nincs légzése, mesterséges lélegeztetést kell alkalmaznod.

Ha szívverése sincs, szívmasszázst is kell alkalmaznod a kutyán.

  • A kutyát jobb oldalára fektetjük szilárd felületen.
  • Légutakat szabaddá tesszük, nyelvét kihúzzuk, majd a száját bezárjuk.
  • A kutya háta felől helyezkedjünk
  • A bordákhoz képest 90°-ban legyen a két kezünk, összekulcsolva, a bordacsont-bordaporc átmenetnél.

Nagytestű kutyánál a mellkas legszélesebb pontját nyomjuk ritmusosan, egymásra helyezett tenyérrel.

Kistestű kutyánál csak az ujjainkat helyezzük a mellkasára és úgy nyomjuk, kisebb erővel, nehogy eltörjük a bordákat!

  • Ritmusa: „Stayin’ alive” zene ritmusának megfelelő ütemben, percenként 80-100 nyomás.
  • Minden 30. nyomás után 2 befújás az orron keresztül.
  • Minden 3-4. kör után ellenőrizni kell a szívverését, légzését!
  • A száját tartsuk zárva, miközben az orrába fújunk, erre meg kell emelkednie a mellkasának, ekkor volt sikeres a befújás.

 

Ha szeretnéd gyakorlatban is elsajátítani az elsősegélynyújtási alapismereteket, végezd el Dr. Piller Pálma állatorvos kutya elsősegély tanfolyamát! Jelentkezni a gazdisuli.com oldalon tudsz.

Ha gyakorlatban is szeretnéd elsajátítani a sebkötözést, Heimlich manővert, újraélesztést, és egyéb életmentő fortélyokat, illetve személyesen feltenni kérdéseidet, akkor szeretettel várlak a következő elsősegély tanfolyamon, melyről itt találsz infókat: www.gazdisuli.com
A VIGYELHAZA10 kóddal pedig 10% kedvezményt is kapsz a képzésünkre!

Ha állatorvosi kérdéseidet online szeretnéd feltenni, az alábbi linken heti 7 nap, ügyeleti időben is tudsz állatorvostól kérdezni: https://gazdisuli.com/online-allatorvos/

A szakmai anyagot összeállította Dr. Piller Pálma állatorvos, a PetWiseCare alapítója.

A Kutya Elsősegély Tanfolyam elvégzéséhez kattints a logóra:

Jelen kutyaelsősegély tananyag  és annak bármely része kizárólag tájékoztatási, edukációs célokat szolgál, nem helyettesíti a szakképzett állatorvossal történő konzultációt, a tőle kapott tanácsadást, a pontos diagnózis felállítását, illetve a szakszerű és teljes körű állatorvosi kezelést. A szakmai anyag összeállítói ebből adódóan kizárják a felelősségét a leírt adatok, információk felhasználásából eredő bármilyen esetleges kárért.

Szerzői jog védelme
A tananyag tartalma szerzői jogi műnek minősül, tilos a weboldalon megjelenő tartalmak, vagy azok bármely részletének másolása, többszörözése, elektronikus tárolása, feldolgozása, értékesítése, vagy más módon való felhasználása a szerző (dr. Piller Pálma írásos hozzájárulása nélkül.
Jelen információk mindennemű felhasználása – a szabad felhasználás eseteit kivéve – bitorlást valósíthat meg, és kártérítési, valamint büntetőjogi felelősséget keletkeztethet. Dr. Piller Pálma szerző minden szerzői jogot kifejezetten fenntart.