Sokk

Mi az a sokk? A sokk hirtelen kialakult, súlyos keringési elégtelenséget jelent, amely az életfontosságú szervek oxigénhiányos állapotához és az anyagcsere-folyamatokban kialakult súlyos károsodáshoz vezet. A sokk által kiváltott reakciók a kezdeti szakaszban visszafordíthatók, azonban a tünetek hosszabb ideig való fennállása esetén egyes szervek visszafordíthatatlanul károsodhatnak, így a kutya élete is veszélybe kerület.

Kiváltó okai lehetnek:

 • Szív eredetű
 • Súlyos vérvesztés
 • Súlyos bakteriális fertőzés (szeptikus sokk)
 • Allergiás reakció (anafilaxiás sokk)

A sokk tünetei kezdeti stádiumban:

 • Szürkés rózsaszín íny, halvány kötőhártya
 • 2-3 másodpercbe telik, amíg az íny visszanyeri eredeti színét ujjbeggyel való megnyomás után
 • Percenkénti légzésszám több, mint 30
 • Pulzus magasabb, mint 150/ perc
 • Bágyadt, tompult tekintet
 • 38 °C alatti testhőmérséklet

A sokk tünetei előrehaladott stádiumban:

 • Kékesszürke, vagy porcelánfehér íny
 • Nyomás után 4 mp-be is telhet az íny visszaszíneződése
 • Lassú, felületes légzés
 • Lassú szívverés
 • Pulzus nehezen, vagy egyáltalán nem tapintható
 • Alacsony, 37 °C alatti testhőmérséklet

Amíg az állatorvoshoz értek, így tudod enyhíteni a sokk tüneteit:

1. Tartsuk az állatot melegen, biztosítsunk csendes környezetet! Hozz takarót, kabátot vagy törülközőt, ugyanis sokkos állapotban a nem megfelelő vérkeringés miatt kihűlhet! Takard be lazán úgy, hogy biztosítsd a szabad légzést! Hőguta esetén tilos betakarni, kiszáradás esetén pedig csak akkor tedd, ha alacsony a testhőmérséklete.

2. A fogínyét kend be mézzel (nagytestűeknél: 1 evőkanál, kistestűeknél: 1 mokkáskanál a szükséges mennyiség). Ezzel emeled a leesett vércukorszintjét, és energiát adsz neki. Fontos: cukorbeteg kutyánál ezt a lépést hagyd ki!

3. A sokkos állapot enyhítése után azonnal irány az állatorvos, hiszen mind a sokkot, mind a kiváltó okot haladéktalanul kezeltetni kell. Amennyiben a kutya nincs szállítható állapotban, konzultálj az állatorvossal, hogy mit tegyél.

4. Ha a kutya tudatánál van, de sokkos állapot alakult ki, ne adj neki enni vagy inni, mert félrenyelhet, illetve ne hagyd, hogy mozogjon! Hideg vizes ruhával viszont a száját, a nyelvét, illetve a fejét benedvesítheted.

Ha szeretnéd gyakorlatban is elsajátítani az elsősegélynyújtási alapismereteket, végezd el Dr. Piller Pálma állatorvos kutya elsősegély tanfolyamát! Jelentkezni a gazdisuli.com oldalon tudsz.

Ha gyakorlatban is szeretnéd elsajátítani a sebkötözést, Heimlich manővert, újraélesztést, és egyéb életmentő fortélyokat, illetve személyesen feltenni kérdéseidet, akkor szeretettel várlak a következő elsősegély tanfolyamon, melyről itt találsz infókat: www.gazdisuli.com
A VIGYELHAZA10 kóddal pedig 10% kedvezményt is kapsz a képzésünkre!

Ha állatorvosi kérdéseidet online szeretnéd feltenni, az alábbi linken heti 7 nap, ügyeleti időben is tudsz állatorvostól kérdezni: https://gazdisuli.com/online-allatorvos/

A szakmai anyagot összeállította Dr. Piller Pálma állatorvos, a PetWiseCare alapítója.

A Kutya Elsősegély Tanfolyam elvégzéséhez kattints a logóra:

Jelen kutyaelsősegély tananyag  és annak bármely része kizárólag tájékoztatási, edukációs célokat szolgál, nem helyettesíti a szakképzett állatorvossal történő konzultációt, a tőle kapott tanácsadást, a pontos diagnózis felállítását, illetve a szakszerű és teljes körű állatorvosi kezelést. A szakmai anyag összeállítói ebből adódóan kizárják a felelősségét a leírt adatok, információk felhasználásából eredő bármilyen esetleges kárért.

Szerzői jog védelme
A tananyag tartalma szerzői jogi műnek minősül, tilos a weboldalon megjelenő tartalmak, vagy azok bármely részletének másolása, többszörözése, elektronikus tárolása, feldolgozása, értékesítése, vagy más módon való felhasználása a szerző (dr. Piller Pálma írásos hozzájárulása nélkül.
Jelen információk mindennemű felhasználása – a szabad felhasználás eseteit kivéve – bitorlást valósíthat meg, és kártérítési, valamint büntetőjogi felelősséget keletkeztethet. Dr. Piller Pálma szerző minden szerzői jogot kifejezetten fenntart.