Az elsősegélynyújtás fontossága

Kutyatulajdonosként rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk az alapvető elsősegélynyújtási technikákkal, hiszen bármikor előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor gyors és szakszerű beavatkozásra van szükség. Az elsősegélynyújtás célja nem az állatorvosi ellátás helyettesítése, hanem a vészhelyzetek azonnali kezelése, illetve az állat állapotának stabilizálása, amíg szakemberhez nem jutunk.

Miért fontos az elsősegélynyújtás?

Az alapvető elsősegélynyújtási ismeretek birtokában gyorsabban és hatékonyabban tudunk reagálni a vészhelyzetekre, így növelve a kutya túlélési esélyeit és csökkentve a sérülések súlyosságát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az elsősegélynyújtás nem helyettesíti az állatorvosi ellátást. Minden esetben, amikor az állat súlyosabb sérülést vagy betegséget szenved el, az elsősegélynyújtás után azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Az elsősegély alkalmazásával a kutya pillanatnyi állapotán tudunk javítani, amíg eljutunk vele az állatorvoshoz, lényegében szállítható állapotba hozva az állatot. Vannak súlyos, akut helyzetek, amiknél először elsősegélyt kell biztosítani, mert enélkül az állat már az állatorvosi rendelőbe szállítás előtt nagy eséllyel életét veszítené!

Az elsősegély által:

  • enyhítheted a kutya fájdalmát,
  • megelőzheted a további egészségkárosodást,
  • bizonyos életveszélyes helyzetekben életet menthetsz, ha helyesen jársz el.

Feltétlenül állatorvoshoz kell szállítani a kutyát, amennyiben a következőket tapasztalod:

  • Nyílt seb
  • Égési sérülés
  • Törés, trauma, magasból való lezuhanás
  • Vágott, szúrt, harapott seb
  • Közúti baleset
  • Mérgezési tünetek
  • Sokk

Ha szeretnéd gyakorlatban is elsajátítani az elsősegélynyújtási alapismereteket, végezd el Dr. Piller Pálma állatorvos kutya elsősegély tanfolyamát! Jelentkezni a gazdisuli.com oldalon tudsz.

Ha gyakorlatban is szeretnéd elsajátítani a sebkötözést, Heimlich manővert, újraélesztést, és egyéb életmentő fortélyokat, illetve személyesen feltenni kérdéseidet, akkor szeretettel várlak a következő elsősegély tanfolyamon, melyről itt találsz infókat: www.gazdisuli.com
A VIGYELHAZA10 kóddal pedig 10% kedvezményt is kapsz a képzésünkre!

 Ha állatorvosi kérdéseidet online szeretnéd feltenni, az alábbi linken heti 7 nap, ügyeleti időben is tudsz állatorvostól kérdezni: https://gazdisuli.com/online-allatorvos/

A szakmai anyagot összeállította Dr. Piller Pálma állatorvos, a PetWiseCare alapítója.

A Kutya Elsősegély Tanfolyam elvégzéséhez kattints a logóra:

Jelen kutyaelsősegély tananyag  és annak bármely része kizárólag tájékoztatási, edukációs célokat szolgál, nem helyettesíti a szakképzett állatorvossal történő konzultációt, a tőle kapott tanácsadást, a pontos diagnózis felállítását, illetve a szakszerű és teljes körű állatorvosi kezelést. A szakmai anyag összeállítói ebből adódóan kizárják a felelősségét a leírt adatok, információk felhasználásából eredő bármilyen esetleges kárért.

Szerzői jog védelme
A tananyag tartalma szerzői jogi műnek minősül, tilos a weboldalon megjelenő tartalmak, vagy azok bármely részletének másolása, többszörözése, elektronikus tárolása, feldolgozása, értékesítése, vagy más módon való felhasználása a szerző (dr. Piller Pálma írásos hozzájárulása nélkül.
Jelen információk mindennemű felhasználása – a szabad felhasználás eseteit kivéve – bitorlást valósíthat meg, és kártérítési, valamint büntetőjogi felelősséget keletkeztethet. Dr. Piller Pálma szerző minden szerzői jogot kifejezetten fenntart.