Legyél ideiglenes befogadó!

Az ideiglenes befogadók áldozatos munkája nélkülözhetetlen a Vigyél Haza Alapítvány számára, hiszen újabb árva kutyákat akkor tudunk megmenteni, ha a korábban befogadott, vagy sérült állatokat ideiglenes szülőkhöz, vagy végleges gazdákhoz juttatjuk. A hozzánk került kutyák, életükben már legalább egyszer csalódtak, ezért a mi legfontosabb dolgunk, hogy megtanítsuk őket újra bízni az emberekben.

Alapítványunk által mentett kutyák közül néhányan kisebb-nagyobb lelki- vagy fizikai sérüléssel kerülnek hozzánk. Sok olyan kutya is van gondozásunkban, akik idősebb korukban veszítették el gazdáikat.

Tapasztalataink szerint egy szerető családnál elhelyezett állat gyorsabban, és probléma mentesebben illeszkedik be későbbiekben a végleges gazdáinál is. Könnyebb pórázhoz szoktatni, olykor szobatisztaságra nevelni és az ideiglenes befogadók segítségével jobban megismerhetjük a kutya jellemét: hogyan jön ki más kutyákkal, cicával, hogyan viszonyul a gyerekekhez… stb. Ha ezt tudjuk róla, könnyebben találhatjuk meg számára a legalkalmasabb végleges Gazdit.

Kik lehetnek ideiglenes befogadók?

Olyan állatbarátokat keresünk, akik otthonukba fogadnának egy-egy kutyust az alapítvány gondozásában lévő, gyógyuló, gazdára váró, akár idősebb állatok közül. Az ideiglenes befogadó feladata, hogy gondoskodjon az állat táplálásáról, gondozásáról, és lehetővé tegye a jövendő örökbefogadókkal való kapcsolatteremtést is. Ez az időszak általában több hónapig is tarthat, de nem „felejtünk” senkinél állatot: kérés esetén a kutyust rövid időn belül visszavesszük.

Én jó ideiglenes befogadó lennék?
Van egy szabad szobád, barátságos zugod, és Budapesten, vagy közvetlen vonzáskörzetében laksz? Kertes házban élsz, de te is úgy gondolod, hogy egy kutya társ-állat és a lakásba is beengednéd? Jó érzéssel töltene el a tudat, hogy egy magára hagyott állaton segítesz? Néhány hónapos közös ismerkedés gyorsan átalakul, tanulságos, kihívásokkal teli és kedves élménnyé, melyet soha nem felejtesz el. Ideiglenes befogadónak lenni komoly feladat és elkötelezettség, hiszen ez megváltoztatja a megszokott hétköznapi életedet, és esetleg saját házi kedvencednek is meg kell barátkoznia az új helyzettel.


Mit jelent ideiglenes befogadónak lenni?

A nevelő szülőnek megadatik az a kivételes lehetőség, hogy személyesen segíthet a megmentett állaton. Otthont biztosít olyan kutya számára, aki többlet-gondoskodásra szorul, mielőtt megtaláljuk számára örökbefogadójukat és végleges otthonába költözhet. Néha ezeknek a kutyáknak a nevelőszülő családja az első stabil és szerető környezet, melyet eddigi életük során megtapasztaltak. Persze a feladatokkal alapítványunk nem hagy magára: önkéntes „mentoraink” havonta érdeklődnek e kutya fejlődése iránt, egyeztetett időpontban felkeresnek és segítenek a felmerülő nehézségek megoldásában. Igy te is tagja lehetsz a Vigyél Haza Alapítvány közösségének.

Hogyan kerülnek a kutyáink ideiglenes befogadókhoz?

Valamennyi, gondozásunkban lévő állatot oltva, féregtelenítve, mikrocsippel, oltási könyvvel ellátva, orvosi vizsgálatot követően helyezzük el ideiglenes befogadókhoz. A leendő ideiglenes gazdikat nagy körültekintéssel, tapasztalt önkénteseink részletes ismerkedés után választják ki, figyelembe véve a a befogadó által biztosított tartási körülményeket és kutya adottságait, igényeit.

Az ideiglenes befogadás összeegyeztethető életvitelemmel?
Ha úgy érzed, hogy megvan a képességed ahhoz, hogy ideiglenes befogadó váljon belőled, és valamennyi családtagod (és a lakás/ház bérbeadója is) beleegyezik ebbe, fontos kérdés hogy tudsz-e elég időt szánni erre? A személyes figyelem szükségességének mennyisége állatonként eltér, de számíthatsz rá, hogy napi 1-2  órát a nevelt állatra kell fordítanod. A nevelés leglényegesebb része, hogy az állatot meg kell tanítani arra, hogyan lehet életre szólóan egy másik család vidám, egyenrangú tagja, és ez a feladat időt, türelmet igényel.
Figyelembe kell venni a családban élők korát és életmódját is. Ideális, ha az otthoni környezet kiegyensúlyozott, biztonságos, egészséges ahhoz, hogy megfelelően lehessen egy állatot gondozni. Ha bármely családtagnak allergiája van, túlzott stressz alatt áll, fizikai vagy mentális kihívásokkal küzd, akkor az ideiglenes befogadás nem ajánlott.

Kiválaszthatom, hogy melyik állatot nevelem?
Ez nem valószínű. Mindig az alapítványunknál lévő, erre leginkább rászoruló állatok közül ajánlunk fel néhányat az ideiglenes befogadónak. A program keretein belül, amikor elhelyezünk egy állatot, természetesen megvizsgáljuk, hogy az a lehetőségeknek, körülményeknek leginkább megfelelő legyen és a jelöltnek rokonszenves legyen.

Már van kutyám vagy más állatom, akkor is lehetek ideiglenes befogadó?
Befogadott kutyák esetén is megengedhető, hogy kapcsolatba lépjenek a befogadó saját állataival. Ez sokszor az új állat szocializációját is segíti. Mielőtt gondozásba adunk egy állatot, megbizonyosodunk arról, hogy a befogadó állata is megkapott-e minden szükséges oltást és nincs-e kibékíthetetlen ellentét a házikedvencek között.

És a költségek?
A Vigyél Haza Alapítvány saját költségén gondoskodik az állatorvosi ellátásról, az esetleges gyógyszerekről, és – ha ezt igénylik – az élelmezéshez a jó minőségű száraz tápot is biztosít.

Megtartani, vagy elengedni?
Ha végül szeretnéd megtartani a kutyát, az is elképzelhető: gyakorta előfordul, de ez nem elvárás. Természetesen a részleteket minden esetben egyeztetnünk szükséges.
Nehéz dolog egy általunk nevelt állat elengedése, de gondoljunk bele: Ha egy befogadott állat új otthonra lel, akkor helyet szabadít fel egy másiknak, akinek szintén esélyt adunk egy boldogabb életre.

Ismerjük azt az érzést, hogy „sosem tudnék megválni egy állattól”. Tudjuk, hiszen már mi is számtalanszor átéltük ezt, de a szomorú elválást kárpótolhatja egy új, rászoruló kedvenc, akinek Ránk lesz ismét szüksége. És, bár szinte lehetetlen, hogy ne alakuljon ki kötődés a gondozott állat iránt, szem előtt kell tartanod az eredeti célt: a kutyus végleges Gazdihoz juttatását…, hogy aztán jöhessen egy következő, akinek ismét Rád van szüksége!

Ha kedvet érzel az ideiglenes befogadáshoz, keress minket!

Ha érdekel az ideiglenes befogadás, válaszolj ezekre a kérdésekre és mi keresünk téged.