Legyél ideiglenes befogadó!

Az ideiglenes befogadók áldozatos munkája nélkülözhetetlen számunkra, hiszen újabb kutyákat akkor tudunk megmenteni, ha a korábban befogadott, vagy sérült állatokat ideiglenes szülőkhöz, majd végleges gazdákhoz juttattuk.

Zsuzsi.MaciAlapítványunk által mentett kutyák közül többen, kisebb-nagyobb sérülésekkel kerülnek hozzánk. Ezért is szükséges, hogy ideiglenes befogadó segítse a kutya ápolását, nevelését, és otthonában az esetleg nélkülözhetetlen utókezeléseket is – segítségünkkel- elvégezze.

Olyan önzetlen állatbarátokat keresünk, akik otthonukba fogadnák az alapítvány gondozásában lévő, gyógyuló, vagy gyógyult, de családi környezetben nevelésre szoruló, gazdára váró állatokat.
Ez az időszak általában több hónapig tarthat, de kérés esetén az állatot rövid időn belül visszahozzuk.

Alapítványunk vállalja az állat orvosi ellátását, szállítását, és szükség szerint az etetéshez szükséges tápot is biztosítja. A befogadó feladata, hogy gondoskodjon az állatról, és lehetővé tegye a jövendő örökbefogadókkal való kapcsolatteremtést.

Tapasztalataink szerint a családoknál elhelyezett állatok gyorsabban, és probléma mentesebben illeszkednek be végleges gazdáiknál, ha ismerik az együttélési normákat.

A leendő végleges gazdikat nagy körültekintéssel, részletes ismerkedés után választjuk ki, figyelembe véve a kutya jellemét, igényeit és a befogadó által biztosított tartási körülményeket.

Valamennyi, gondozásunkban lévő állatot oltva, féregtelenítve, mikrocsippel, oltási könyvvel ellátva, orvosi vizsgálatot követően helyezzük el ideiglenes befogadókhoz.

Ha kedvet érzel az ideiglenes befogadáshoz, vagy a környezetedben ismersz olyanokat, akik képesek és készek ilyen feladatot vállalni, keress minket!

Néhány fontos kérdés az ideiglenes befogadásról:

Mit jelent nevelőszülőnek lenni?

Lulu (6)

Az ideiglenes befogadó otthont biztosít azon kutyák számára, akik többlet-gondoskodásra szorulnak, mielőtt megtaláljuk örökbefogadójukat és végleges otthonukba költözhetnek. Néha a kutyáknak a nevelőszülő családja az első stabil és szerető környezet, melyet eddigi életük során megtapasztaltak. Az ideiglenes befogadóknak megadatik az a kivételes lehetőség, hogy személyesen segíthetnek a megmentett állatokon.

Miért van szükség ideiglenes befogadókra?
Az ideiglenes befogadók önfeláldozó munkája nélkülözhetetlen számunkra, hiszen újabb kutyákat akkor tudunk megmenteni, ha a korábban befogadott, vagy sérült állatokat ideiglenes szülőkhöz, majd végleges gazdákhoz juttattuk. A családban gondozott kutyákat könnyebb pórázhoz szoktatni, olykor szobatisztaságra nevelni és az ideiglenes befogadók segítségével jobban megismerhetjük a kutya jellemét: hogyan jön ki más kutyákkal, cicával, hogyan viszonyul a gyerekekhez… stb. Ha ezt tudjuk róla, könnyebben találhatjuk meg számára a legalkalmasabb végleges Gazdit.

Szeretnél ideiglenes befogadó lenni?
Ideiglenes befogadónak lenni komoly feladat és elkötelezettség, hiszen ez megváltoztatja a megszokott hétköznapi életedet, és- ha van –  a saját házi kedvencednek is meg kell barátkoznia az új helyzettel.

Én jó ideiglenes befogadó lennék?
Van egy szabad szobád? Jó érzéssel töltene el a tudat, hogy egy magára hagyott állaton segítesz? Néhány hónapos kisebb kényelmetlenség gyorsan átalakul, tanulságos, kihívásokkal teli és kedves élménnyé, melyet soha nem felejtesz el.

Mivel jár az ideiglenes befogadás?
Etetés, takarítás, tisztán tartás illetve játék a kutyával. Néha azonban ez csak a a feladatok kisebb része, hiszen sok megmentett állat kezdetben stresszes, riadt, ezért különleges gondoskodást igényelnek. ( Szükség esetén, természetesen szakmai segítséget is adunk.)

Az ideiglenes befogadás összeegyeztethető életvitelemmel?
Az otthonodban élők egészségi állapotát és életmódját – akár emberé vagy állaté- figyelembe kell venni, mielőtt egy másik állatot befogadnál. Egy otthontalan állat befogadása és nevelése csak akkor jöhet szóba, ha az otthoni környezet kie3gyensúlyozott, biztonságos, egészséges ahhoz, hogy megfelelően lehessen egy állatot gondozni. Ha bármely családtagodnak allergiája van, túlzott stressznek, fizikai vagy mentális egészségügyi problémának van kitéve, akkor az ideiglenes befogadás most nem alkalmas számodra. Azonban ha úgy érzed, hogy megvan a képességed ahhoz, hogy ideiglenes befogadó váljon belőled, és valamennyi családtagod (valamint a lakás/ház bérbeadója is) beleegyezik ebbe, fontos kérdés, amit fel kell tenned, és tudsz-e elég időt szánni erre? Ha a munkád vagy magánéleted, most olyan elfoglalttá tesz, hogy egy másik időigényes feladat csak stresszt okozna, akkor most inkább ne vágj ebbe bele. A személyes figyelem szükségességének mennyisége állatonként eltér, de számíthatsz rá, hogy körülbelül napi 1-2  órát a nevelt állatra kell fordítanod. A nevelés leglényegesebb része, hogy az állatot meg kell tanítani arra, hogyan lehet életre szólóan egy másik család vidám, egyenrangú tagja, és ez a feladat időt és türelmet igényel.

Ha szeretném, megtarthatom a nevelt állatot?
Igen, ez lehetséges, szinte minden esetben, ha a körülményeid alkalmasak a kutya végleges elhelyezésére is. Természetesen a részleteket előre egyeztetnünk szükséges.

Kiválaszthatom, hogy melyik állatot nevelem?
Ez nem valószínű. A program keretein belül, amikor elhelyezünk nálad egy állatot, megvizsgáljuk, hogy az a lehetőségeidnek, körülményeidnek, alkatodnak megfelelő habitusú legyen a kutya. Persze az is lehet, hogy állatnak senki más nem tud helyet biztosítani, ezért esik rád a választás.

És a költségek?
Alapítványunk gondoskodik az állatorvosi ellátásról és – ha ezt igényled – az élelmezést is biztosítja.

Már van kutyám vagy más állatom. Így is lehetek ideiglenes befogadó?

2Befogadott kutyák esetén megengedhető, hogy kapcsolatba lépjenek a saját állataiddal. Mielőtt hazahoznál egy állatot, konzultálj az állatorvosoddal, hogy megbizonyosodj arról, hogy a saját állataid megkaptak-e minden szükséges oltást, illetve az oltások érvényesek-e. Kérdezd meg állatorvosodat, szükséges-e további, kiegészítő oltás. Alapítványunk állatorvosai is szívesen segítenek Téged tanácsaikkal.

Elengedni?!

Nehéz folyamat egy nevelt állat elengedése, de gondolj bele: Ha egy megmentett állat új otthonra lel, akkor helyet szabadít fel egy másiknak, akit megmenthetünk. Ismerjük azt az érzést, hogy „sosem tudnék megválni egy állattól”. Tudjuk, hogy érzel, mert már mi is éreztük ezt. Kétségkívül, szomorkodni fogsz és hiányolod majd őt. De a fájdalmat kárpótolja az ÚJ kedvenc érkezése, akinek RÁD lesz ismét szüksége. A szomorúság eltörpül ahhoz az érzéshez képest, hogy TE igazán megmentetted egy állat életét azzal, hogy lehetővé tetted számára az ideiglenes befogadást. És – bár szinte lehetetlen, hogy ne alakuljon ki kötődés a gondozott állat iránt -, szem előtt kell tartanod az eredeti célt: a kutyus végleges Gazdihoz juttatását…, hogy aztán jöhessen egy következő, akinek Rád van szüksége!

friz