Állatvédelmi társadalmi párbeszéd indult.

Magyarország Kormánya online kérdőíven várja avéleményedet. A kérdőívet február 7-től egy hónapon át lehet kitölteni az allatvedelem.kormany.hu oldalon.

A vasárnapi sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter ismertette: a kormány és az Agrárminisztérium törekszik arra, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel elősegítse az állatok jólétének javítását és a felelős állattartás térnyerését a lakosság körében. Ebben a szellemben indítják el a társadalmi párbeszédet is, hogy biztosítsák az információcserét, a szorosabb együttműködést az ágazatot érintő jogszabályok előkészítésében, az átfogó programok és stratégiai dokumentumok megalkotásában. A miniszter kiemelte, az állatvédelem ügye az egész társadalmat érinti.

A felmérés 13 kérdést tartalmaz, két fő gondolati kör mentén épül fel: az első az állatvédelemhez kapcsolódó jogszabályi környezet, a második pedig a felelős állattartás helyzete. (a kitöltés csak néhány percet vesz igénybe)

A témák egyaránt érintik a társállatok és a gazdasági haszonállatok helyzetét. A felelős állattartáshoz kapcsolódóan kíváncsiak a lakosság véleményére a civil szervezetek támogatási rendszerével, az oktatással, a kóbor állatok helyzetével, a bántalmazást elszenvedő haszonállatokkal kapcsolatban is. A jogszabályi környezet felülvizsgálatával kapcsolatban várják a véleményeteket a nem megfelelő állattartással szembeni fellépésről, az állatkínzás büntetéséről, a tiltott állatviadal szabályainak szigorításáról, a pirotechnikai eszközök használatáról és cirkuszi vadállatok helyzetéről is.

Mondd el Te is a véleményed! Az állatvédelmi online felmérés március 7-ig tart, így egy hónapig kitöltheted a kérdőívet, az allatvedelem.kormany.hu oldalon.