Összes kutya »
Örökbe adtuk

Csipke 5 műtét és egy év gyógyulás után gazdikat kapott :-)


Örökbefogadási kérdőív Twitter Facebook

Csipkének, egy évig a műtéti gallér szinte állandó ruhadarabja volt, de ő hősiesen tűrte a folyamatos orvosi beavatkozásokat és nem veszítette el jókedvét. A barátságos kutyus most gyógyultan, csodás gazdikat kapott! Bori és Krisz már egy éve örökbe fogadták tőlünk Boldit és csipke gyógyulására már hónapok óta türelmesen vártak: gyakran meglátogatták őt és erősítették benne a hitet, hogy egyszer még ő is boldog lehet.

És nemrég elérkezett a nagy pillanat! Csipke, a mindig mosolygós szemű fiatal pár pesti kertes házába költözött, ahol hamar barátságot kötött Boldival is! Új nevet is kapott, mivel a családban már van egy Csipke: Füge lett a neve. 🙂

Ismerjétek meg Csipke (Füge) történetét:

2018 januárban került az Illatosra elgázoltan a 3 hónapos kislány. A baleset következtében hasi traumát szenvedett, ezért azonnal eltávolították megrepedt lépét.

Az életmentő műtétet követően kaptuk a kérést, hogy segítsük megmenteni a kutyust, hiszen súlyos, többszörös, nyílt törést szenvedett. Ezért sürgősen állatklinikára szállíttattuk, hogy megkezdjük gyógyítását.

A fiatal, nagytestű kutya lábait, orvosaink darabjaiból „összerakták” törései összeforrtak. Sajnos a többszörös műtétek ellenére Csipke mellső lába deformálódott, mivel a sérülés a csont növekedési zónáját is érte (nem egyformán növekednek a csontok). Ezért a múlt év során (ahogy csontja vele együtt növekedett), még négyszer (!) ismét műteni kellett (újra eltörték a mellső lábát), míg csontja kiegyenesedett.

Az utolsó korrekciós műtétet követően Csipke teljesen meggyógyult. 🙂

 

előzmények: https://www.facebook.com/pg/vigyelhaza/photos/?tab=album&album_id=2004120292936376

——————————————————————

Ha bárkit a részletes orvosi diagnózis is érdekelne, alább – kivonatosan – írjuk a CHIRU-VET ortopéd sebészeinek beszámolóját:

A betegség leírása:

A csontok hosszirányú növekedése nem a csont teljes hosszában történik, hanem, az úgynevezett növekedési zónákban, amelyek a csontok végein helyeződnek.

A fejlődésben lévő csontok legsérülékenyebb régiói a növekedési zónák.

A növekedési zónák sérülésének következtében a csont fejlődése lassulhat, a nem egyenletes növekedés miatt elgörbülhet.

Ha egy csont nem fejlődik megfelelően, elgörbül, az nem csak esztétikai hiba, a környező ízületek rendellenes terhelése miatt azokban porckopás, következményes ízületi gyulladás, degeneráció, kopás alakulhat ki.

Anatómia:

A növekedési zónák a csontok végein találhatók. A csontok hosszirányú növekedéséért felelősek. Kutyákban testmérettől függően 8-16 hónapos korig aktívak, macskákban 7-9 hónapos korban záródnak le. Minél nagyobb testű egy kutya, annál tovább tart a növekedése és annál nagyobb mértékű az intenzív szakaszban (4-10 hónapos kor között) a növekedési ráta.

Növekedési zóna sérülés:

A fejlődésben lévő csont legsérülékenyebb pontja a növekedési zóna, mivel porcszövet, nem pedig csontszövet építi föl. Sérülésük esetén növekedési zavar, a csont tengelyének eltorzulása, ennek következtében ízületi kopások alakulhatnak ki. A tengely eltorzulása nem feltétlenül jár együtt fájdalommal, esetenként csak esztétikai hibát jelent. Ha azonban a görbeség miatt a végtag az ízületekben részaránytalan teherviselés, felszíni egyenetlenség alakul ki, akkor az már fájdalommal járhat.

A növekedési zavar kialakulhat traumás hatásra is és nem feltétlenül látható a baleset pillanatában, mert nem minden esetben jár a trauma annak elmozdulásával

Az alkar esetében azon felül, hogy a végtag tengelye eltorzul, további probléma az is, hogy a a könyökízület megfelelő működéséhez a két alkarcsontnak tökéletesen szinkronban kell növekedniük, mivel az általuk kialakult ízületi felület fogadja be a felkarcsontot. Amennyiben nem nőnek megfelelően, akkor “lépcsőképződés” lehet az ízületben, ami porckopáshoz vezet.

Csipke esetében az ulna nevű csont alsó növekedési zónája állt le. A radius nevű másik alkarcsont nő tovább és mivel az ulna mellette helyeződve nem engedi nőni, ezért elgörbült.

Ennek korrekciója úgy történhet első körben, hogy az ulnát elvágjuk, egy kis darabot eltávolítunk belőle és így a radius esélyt kap a további növekedésre.

Mivel a görbülete nem rendeződött, – a növekedését befejeztével – annak elvágása, kiegyenesítése és lemezzel történő rögzítése vált szükségessé.