Diagnosztikai tesztekkel is segítjük az Illatos úti kutyák egészség megőrzését.

Amellett, hogy folyamatosan segítjük az árva kutyák gyógyítását, gazdihoz jutását legalább olyan fontosnak tartjuk fertőzések megelőzését is.

1Az Illatos útra bekerülő rengeteg (évi 2500) kutya miatt nagyon fontos, hogy a gyakran előforduló betegségek (pl.giardia), az erőteljes ragályozó képességű fertőző betegségek (pl.parvo), és az egyre gyakoribb, újdonsült betegségek (pl.szívférgesség) diagnosztizálására lehetőség legyen.

Ezért döntött úgy alapítványunk, hogy segítjük a betegségek időben történő felismerését. Most, első alkalommal, több mint félmillió forint értékben, szívférgesség, parvo és giardia teszteket (összesen 230 darabot) adományoztunk, így segítve az Illatoson lévő kutyák egészségmegőrzését.

Miért is fontos ez?

 

  • A GIARDIA nevű véglény okozta hasmenéses tünetekben megmutatkozó betegség nagy létszámú állattartó telepeken (menhely, gyepmesteri telep, kutyapanzió..) nagyon gyakran előfordul, és a betegség a visszatérő hasmenésen túl egyéb jellegzetes tünetet nem mutat.  A forgalomban lévő diagnosztikai tesztek segítségével viszont az elváltozás időben felismerhető, és ennek ismeretében elkezdhető a terápia.

  • A PARVOVÍRUSos bélgyulladás fiatal, immunhiányos, legyengült állapotú kölyökkutyák 2legfélelmetesebb betegsége, mely hányással, véres hasmenéssel és nagyon sok esetben halállal végződő fertőző betegség. A menhelyekre, gyepmesteri telepekre bekerülő ismeretlen immunállapotú kölyökkutyák különösen nagy veszélynek vannak kitéve. A leggyakoribb parvo-járványok szinte mindig ilyen helyeken fordulnak elő. Menhelyi körülmények között alapvető fontosságú a megfertőződött állatok mielőbbi felismerése a teszt segítségével, és az ilyen kutyák gyors izolálása és elkülönített kezelése a többi állattól. (sajnos a parvovírusos bélgyulladásban megbetegedett állatok közel 60-70 %-a elpusztul.

 

  • A SZÍVFÉRGESSÉG egyre nagyobb teret hódít Magyarországon, és a lepkeszúnyog csípésével 4-1a kutyába kerülő féreg hosszú ideig (hónapokig) semmilyen tünetet nem okoz. Súlyos légzőszervi tünetek (köhögés, fáradékonyság) már csak a betegség előrehaladottabb stádiumában észlelhető, ezért fontos szempont, hogy a betegség gyors diagnosztizálása, diagnosztikai tesztek segítségével. A betegség kezelése egyébként hosszantartó, költséges, és veszélyeket is rejt magában. (Ezen felül a betegség zoonózis, azaz állatról – emberre is terjedő elváltozásról van szó.)