Égés Fontos!

Ha az elsősegély-ellátáshoz át kell fordítanod a kutyát a másik oldalára, azt mindig csakis a hasán keresztül tedd, mert a háton történő átfordítás esetén fennáll a gyomor- és bélcsavarodás veszélye.

 

Ha az égés mellett a kutyának más komoly sérülése is van, lásd el a sokk menüpontban leírt sorrend alapján.

 

A. Amennyiben azonnal észreveszed

(Előtted történt a baleset és még nem látszanak a különböző fokú égés tünetei.)

 

  1. Kezdd meg az égett terület hűtését folyó hideg csapvízzel vagy törülközőbe tekert jégzselével 10–15 percig. Jeget és fagyasztott zöldséget is használhatsz, de csakis törülközőbe tekerve.* Az égett területet ne érintsd kézzel és a hűtés után
    ne töröld le. (Ha szükséges – és a kutya sérülése engedi –, az ellátás idejére tegyél rá szájkosarat.)
  2. Tegyél a sebre néhány darab steril, hideg csapvízzel benedvesített gézlapot, amit rögzíts steril mullpólyával.
  3. Azonnal vidd a kutyát állatorvoshoz. Ő majd megállapítja, hogy hanyadfokú égésről van szó, és melyek a további kezelés lépései.

 

Ha nincs a kutya sokkos állapotban, és elfogadja a vizet, adhatsz neki inni.

 

*A leírt teendők általános, enyhébb esetekre vonatkozó javaslatok.

 

Tipp: a hűtés után fájdalom- és gyulladáscsökkentésre használj aloe tartalmú terméket (ha van rá mód, spray formájában).

 

B. Ha az égés régebben történt

(Nem a szemed láttára következett be a baleset és te már csak az I., II., vagy III. fokú égés kialakult tüneteit látod.)

 

Az ilyen jellegű égési sérüléseket nem kell hűteni.

 

a) Kis felület esetén tegyél a sebre néhány darab steril, hideg csapvízzel benedvesített gézlapot, majd rögzítsd steril mullpólyával, hogy ne mozduljon el, és azonnal vidd a kutyát az orvoshoz. (Ha szükséges – és a kutya sérülése engedi –,tegyél rá szájkosarat.)

 

b) Nagy felület esetén nedvesíts be egy kivasalt lepedőt, és azt helyezd rá a sebre, hogy ne száradjon ki az égett terület,amíg elértek a rendelőbe. Ha feltételezhetően III. fokú égés történt (amikor például fehér, puffadt vagy fekete, elsze-nesedett felületű a bőr, valamint nagy hámhiányos területek láthatók és akár mélyebb szövetek (például izom) is előtűnnek, stb.), az anyag benedvesítéséhez langyos vizet használj, mert ilyenkor nagyon érzékeny a bőr, és a hideg nagy fájdalmat okozna.

 

Ha nincs a kutya sokkos állapotban, és elfogadja a vizet, adhatsz neki inni.