Mielőtt hozzálátnál

Az elsősegély alkalmazása

Az alap elsősegély-készségek ismerete egyetlen esetben sem helyettesíti a haladéktalan állatorvosi ellátást.

 

Az elsősegély alkalmazásával viszont:

  • a kutyád fájdalma enyhíthető,
  • a további egészségkárosodás megelőzhető,
  • a gyógyulás elősegíthető, és
  • életet menthetsz bizonyos esetekben, ha tudod, hogy abban a konkrét vészhelyzetben mi a teendő.

 

Idegen kutyán is segíthetsz elsősegéllyel, ha ott van mellette a gazdája. Először kérd meg, hogy tegyen rá szájkosarat (amennyiben a sérülése engedi), illetve szükség esetén tartsa féken a kutyáját, hiszen ő ismeri, hogy milyen vérmérsékletű. Ha ez megtörtént, akkor elláthatod az életveszélyes sérüléseit, majd vigyétek azonnal az állatorvoshoz.

 

Ha kóbor kutyát ér baleset, ne fogj hozzá egyedül a fékentartásához, illetve az ellátásához. Minden ismeretlen, gazdátlan kutya a veszettség-fertőzöttség szempontjából aggályos, úgyhogy a saját védelmed érdekében hívj hivatalos állatmentőt. Ő majd szakszerűen rögzíti a kutyát, és utána már te is részt vehetsz az ellátásában.


Az applikációban leírt információk ajánlások. Minden vészhelyzetben az adott szituáció és a sérült kutya egészségi állapota alapján kell döntést hozni a segítőnek a teendőkkel kapcsolatban.

 

Ezért a szakmai anyag összeállítói nem vállalnak felelősséget az ellátás során adódó esetleges sérülésekért, felmerülő egészségi problémákért, a segítő által felállított diagnózis helyességéért és azért sem, hogy az adott esetben ki, mit, hogyan csinál, milyen lépéseket tesz.

 

Jelen kutyaelsősegély applikáció és annak bármely része kizárólag felvilágosítási és tájékoztatási célokat szolgál, semmiképpen nem helyettesíti a szakképzett állatorvossal történő konzultációt, a tőle kapott tanácsadást, a pontos diagnózis felállítását, illetve a szakszerű és teljes körű kezelést. A szakmai anyag összeállítói ebből adódóan kizárják a felelősségét a leírt adatok, információk felhasználásából eredő bármilyen esetleges kárért.

 

Szerzői jog védelme

A szerzők előzetes, írásbeli engedélye nélkül a Nyújts segítő mancsot! Kutyaelsősegély által megadott információk bármely részének bármilyen eszközzel, módon és mértékben történő felhasználása (például: többszörözés, közzététel, átdolgozás) tilos. Jelen információk mindennemű felhasználása – a szabad felhasználás eseteit kivéve – bitorlást valósíthat meg, és kártérítési, valamint büntetőjogi felelősséget keletkeztethet. A Kutyaelsősegély szerzői minden szerzői jogot kifejezetten fenntartanak.