Végtagtörés

Fontos! Ha az elsősegély-ellátáshoz át kell fordítanod a kutyát a másik oldalára, azt mindig csakis a hasán keresztül tedd, mert a háton történő átfordítás esetén fennáll a gyomor- és bélcsavarodás veszélye.

 

Amennyiben a kutyának a törés mellett más komoly sérülése is van, lásd el a sokk menüpontban leírt sorrend alapján.

 

Zárt törés

(a bőr ép, nem látszanak a törött csontvégek)

 

Ne mozdítsd meg feleslegesen a sérült végtagot, nehogy a kutyának még több vagy még komolyabb sérülése legyen. Soha ne kíséreld meg nyomással vagy húzással helyretenni a törést.

 

 • 1. Amennyiben még nem fekszik, fektesd le, és próbáld megakadályozni, hogy mozogjon, illetve megpróbáljon lábra állni.
 • 2. Próbáld meg rögzíteni a törött végtagot átmeneti sín segítségével. A törés rögzítéséhez – ha az egyéb sérülése engedi – tegyél fel szájkosarat, nehogy a kutya fájdalmában megharapjon téged.

   

  Hogyan készítsd el az átmeneti sínt?

  1. Keress egy megfelelő nagyságú újságot (nagytestű kutya esetén esetleg kartont). Az ebből kialakított merev „vályúba” helyezz vattát vagy tiszta ruhát, majd azt tedd nagyon óvatosan a lába köré, mindenképpen abban a helyzetben, ahogy a törés keletkezett. Ne próbáld meg kiegyenesíteni!
  2. Rögzítsd a végtagot az újsághoz ragtapasszal vagy kötszerrel, de ne túl szorosan, nehogy a véráramlást akadályozza. Ha nincs a közelben újság, keress legalább két megfelelő hosszúságú és vastagságú egyenes botot, és azt rögzítsd a törött lábhoz. (Ha tudsz, tegyél az eszköz köré vattát vagy tiszta ruhát.)
 • 3.a. A mint elkészült az átmeneti sín, tegyél a törött végtag alá párnát, vagy összehajtott törülközőt, takarót, kabátot, hogy tehermentesítsd, és azonnal vidd a kutyát az orvoshoz.
 • 3.b. A mennyiben túl nagy a fájdalma, vagy ellenáll, ne kísérletezz a sínnel. Csak tehermentesítsd (lásd 3.a. pont), gondoskodj arról, hogy ne mozogjon és vidd azonnal az orvoshoz.

 

Nyílt törés

(amikor a bőr sérült, a törött csontvégek szabadon láthatóak)

 

 1. Tegyél nedves steril gézt/tiszta ruhát a sebre (azaz a törött csontvégekre), hogy ne érhesse szennyeződés, illetve a csont hártya ne száradjon ki.
 2. Alkalmazz átmeneti sínt (lásd zárt törésnél leírtak). Mielőtt hozzálátsz ehhez, ne feledkezz meg a szájkosár felhelyezé séről, amennyiben az egyéb sérülése engedi.
 3. Lehetőség szerint, helyezd óvatosan szilárd felületre a kutyát, hogy ne mozogjon szállítás közben. A törés alá tegyél párnát, vagy összehajtott törülközőt, takarót, kabátot, hogy tehermentesítsd.
 4. Indulás előtt hívd fel az orvost, hogy bent van-e.