Vérzéscsillapítás

Fontos! Ha az elsősegély-ellátáshoz át kell fordítanod a kutyát a másik oldalára, azt mindig csakis a hasán keresztül tedd, mert a háton történő átfordítás esetén fennáll a gyomor- és bélcsavarodás veszélye.

 

Hajszáleres vérzés

Ilyenkor kis mennyiségű, vékonyan szivárgó piros vér ürül a sebből. Enyhe horzsolás, vágás esetén fordul elő.

 

Mi a teendő?

 1. Fektesd a kutyát olyan testhelyzetbe, hogy a sérülését el tudd látni.
 2. Ha tudod, vágd le a seb környékéről a szőrt.
 3. Öblítsd ki, illetve fertőtlenítsd a sebet.
 4. Tisztítsd meg a seb környékét, a seb széleitől kifelé haladva.

  A kisebb seb vérzése pár percen belül eláll. Amennyiben tovább vérzik, akkor feltétlenül nézesd meg orvossal!

 5. Alkalmazz steril fedőkötést: tegyél a sebre néhány darab steril gézlapot, majd steril mullpólyával és ragtapasszal, esetleg öntapadós, rugalmas kötszerrel rögzítsd. Ügyelj arra, hogy ne legyen szoros a kötés. Ha a másik oldalon aláfér az ujjbegyed, akkor megfelelő.

 

Közepes erekből történő vérzés

Ebben az esetben szivárog vagy ömlik a vér a sebből. Szúrt, harapott, vágott seb esetén fordul elő.

 

Mi a teendő?

Fektesd a kutyát olyan testhelyzetbe, hogy a sérülését el tudd látni.

 

Enyhe, szivárgó vérzés esetén

 

 1. Ha tudod, vágd le a seb környékéről a szőrt.
 2. Tisztítsd meg és fertőtlenítsd a seb környékét, a seb széleitől kifelé haladva.
 3. Alkalmazz steril fedőkötést: tegyél a sebre néhány darab steril gézlapot, majd steril mullpólyával és ragtapasszal, esetleg öntapadós, rugalmas kötszerrel rögzítsd. Ügyelj arra, hogy ne legyen szoros a kötés. Ha a másik oldalon aláfér az ujjbegyed, akkor megfelelő.
 4. Az ellátás után nézesd meg a sebet állatorvossal.

 

Nagyfokú, azaz ömlő vérzés esetén

 

Végtagvérzés

 

 1. A seb ellátása előtt először a vérzést kell csillapítanod, ezért szorítsd le a vérző eret. Erre megfelel például egy gézcsík – amivel el tudod szorítani a végtagot a seb felett -, amit csomóra kell megkötnöd. A szorítókötést nem kell felengedni pár pillanatig sem, mert ha elkezd ömleni a vér a kötés fellazítása miatt, a kutya elvérezhet.
 2. Tisztítsd meg és fertőtlenítsd a seb környékét, a seb széleitől kifelé haladva.
 3. Tegyél fel steril nyomókötést: helyezz a sebre steril gézlapokat, erre pedig tegyél egy steril pólyatekercset (gézhengert). Ez minél vastagabb, annál nagyobb nyomó hatást gyakorol a sérült, vérző érre. Ezután rögzítsd feszes, de nem túl szoros, körkörös pólyamenetekkel. Végtagvérzésnél amennyiben a másik oldalon aláfér az ujjbegyed, akkor megfelelő a kötés.

  Közepes erekből történő vérzés esetén (amikor ömlik a vér a sebből), a szorítókötés csak addig maradhat fent, amíg felteszed a nyomókötést. Utána azonnal vedd le.

 4. Ha sokkos állapotba került a kutya, enyhítsd a tüneteit.
 5. Azonnal vidd el az állatorvoshoz.

 

Egyéb vérzés

 

 1. Fertőtlenítsd a seb környékét, a seb széleitől kifelé haladva.
 2. Tegyél fel steril nyomókötést: helyezz a sebre steril gézlapokat, erre pedig tegyél egy steril pólyatekercset (gézhengert). Ez minél vastagabb, annál nagyobb nyomó hatást gyakorol a sérült, vérző érre. Ezután rögzítsd feszes, de nem túl szoros, körkörös pólyamenetekkel. Nagyobb testrész – például mellkas – esetén akkor megfelelő a kötés, ha 4 ujjbegyed
  aláfér.
 3. Ha sokkos állapotba került a kutya, enyhítsd a tüneteit.
 4. Azonnal vidd el az állatorvoshoz.

 

Nyaki ütőeres és vénás vérzés esetén szorító- és nyomókötést tilos felhelyezni, viszont az ujjbeggyel vagy steril pólyatekerccsel történő nyomás a vérzés helyén életmentő lehet, amíg a kutya az orvosi ellátást megkapja.

 

Nagyerekből történő vérzés

Ilyenkor lüktet, spriccel, sugárban ömlik a vér. Comb-, kar-, nyaki verőér stb. sérülése esetén fordul elő.

 

Mi a teendő?

 

 1. Fektesd a kutyát a nem sérült oldalára, és beszélj hozzá folyamatosan.
 2. Végtagsérülés esetén először szorítsd le a vérző eret. Erre megfelel például egy gézcsík – amivel el tudod szorítani a végtagot a seb felett -, amit csomóra kell megkötnöd. A szorítókötést nem kell felengedni pár pillanatig sem, mert ha elkezd ömleni a vér a kötés fellazítása miatt, a kutya elvérezhet.
 3. Tisztítsd meg és fertőtlenítsd a seb környékét, a seb széleitől kifelé haladva.
 4. Tegyél fel steril nyomókötést: helyezz a sebre steril gézlapokat, erre pedig tegyél egy steril pólyatekercset (gézhengert). Ez minél vastagabb, annál nagyobb nyomó hatást gyakorol a sérült, vérző érre. Ezután rögzítsd feszes, de nem túl szo-ros, körkörös pólyamenetekkel. Végtagvérzésnél amennyiben a másik oldalon aláfér az ujjbegyed, akkor megfelelő a kötés. (Ennél a típusú vérzésnél a szorítókötés fennmaradhat a nyomókötés felhelyezése után is, amíg az orvoshoz értek, de csak maximum fél óráig.) Amennyiben a kötés átvérzett, ne cseréld le, hanem helyezz rá ismét nyomókötést, újabb steril pólyatekercs és körmenetes rögzítés segítségével.
 5. Ha sokkos állapotba került a kutya, enyhítsd a tüneteit.
 6. Azonnal vidd el az állatorvoshoz.

 

Nyaki ütőeres és vénás vérzés esetén szorító- és nyomókötést tilos felhelyezni, viszont az ujjbeggyel vagy steril pólyatekerccsel történő nyomás a vérzés helyén életmentő lehet, amíg a kutya az orvosi ellátást megkapja.